I Regionalne Świeto Ryby Hotel Anders 2009

Opublikowano: 06-06-2009

img_1839_resize.jpg

6 czerwca 2009 na terenach rekreacyjnych Hotelu Andres w Starych Jabłonkach odbyło się I Regionalne Święto Ryby Warmia Mazury Powiśle.

Organizatorem imprezy był Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz firma Martom – Traveland Spółka z o.o.

W trakcie I Regionalnego Święta Ryby Warmia Mazury Powiśle odbywały się:

img_1903_resize.jpg

„Konkurs na najlepszą potrawę rybną z Warmii i Mazur”, w ramach którego przyznawane były nagrody w kategoriach: Danie Główne Rybne, Regionalna Zupa Rybna

img_1881_resize.jpg



• Konkurs dla publiczności RYBKA

• „Konkurs gotowania zupy rybnej – "Warmińsko- Mazurski Kociołek Rybny” – dla przedstawicieli samorządów

• Prezentacja firm przetwórstwa rybnego i gospodarstw rybackich.

img_1925_resize.jpg

Uczestnikami imprezy były przedsiębiorstwa z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego:

16 zakładów gastronomicznych, w tym 10 należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle :

Dom Restauracyjny „U Wokulskiego” Ostróda

– Karczma Warmińska Gietrzwałd

– Gospoda w Skansenie Olsztynek

– Hotel SPA Irena Eris Wysoka Wieś

– Siedlisko na Półwyspie Wierzba

– Pensjonat „Słoneczny Brzeg” Biskupiec

– Restauracja „Krys-Stan” Olsztyn

– Zamek Reszel Kreativ Hotel

– Smażalnia „Sandacz” Olsztyn

– Agroturystyka MARGOT Wilkasy

– „Młyn pod Mariaszkiem” Młyn Idzbarski

– Hotel Varia Działdowo


– „Gościniec” Głodowo

– Zajazd RADO Wierzbiny

– Hotel Rydzewski Ełk

-„ Źrebaczówka” Liwa koło Miłomłyna 

 img_1846_resize.jpg

8 gospodarstw rybackich i przetwórców :

– Gospodarstwo Rybackie SZWADERKI

– Zakład Rybacki w Suwałkach

– Gospodarstwo Rybackie Warlity

– Gospodarstwo Rybackie Mrągowo

– Gospodarstwo Rybackie Mikołajki

– PHU „Gościniec ”Głodowo

– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Kaborno

– Smażalnia „Sandacz” Olsztyn 



oraz przedstawiciele 5 starostw powiatowych z Ełku, Mrągowa, Olsztyna, Ostródy i Węgorzewa.  

Oto  zwycięzcy konkursów:

Konkurs „Na najlepszą potrawę rybną”



w kategorii „Regionalna Zupa Rybna”



I. miejsce –„Młyn pod Mariaszkiem” z Młyna Idzbarskiego za „Flaki z węgorza”

II. miejsce – MARGOT z Wilkas za „Rosół z węgorza z kluskami”

III. miejsce – Hotel Rydzewski z Ełku za „Sielankę rybną”



Konkurs „Na najlepszą potrawę Rybną”

img_2388_resize.jpg

w kategorii „Danie Główne Rybne”

I. miejsce – „Siedlisko na Półwyspie„ z Wierzby za „Sandacza na zielono po mazursku”

II. miejsce – Hotel Rydzewski z Ełku za „Węgorza pieczonego w glinie”

III. miejsce – Zamek Reszel Kreativ Hotel z Reszla za „Sandacza pieczonego na puree selerowym”



Puchar Marszałka Województwa dla zdobywcy największej liczby punktów w obu kategoriach otrzymało

„Siedlisko na Półwyspie” z Wierzby



W konkursie publiczności najwięcej punktów i Puchar Publiczności otrzymała „Karczma Warmińska” z Gietrzwałdu za zestaw :”Flaczki z węgorza”, „Sandacz w sosie pokrzywowym” i „Pierogi nadziewane wędzoną sielawą”.



W konkursie „Konkurs gotowania zupy rybnej – Kociołek Warmińsko- Mazurski” brało udział 5 ekip ze starostw powiatowych.

I. miejsce i Puchar Marszałka Województwa zdobyła ekipa Starostwa Powiatowego z Olsztyna

II. miejsce i medal zdobyła ekipa Starostwa Powiatowego z Ostródy

III. miejsce i medal zdobyła ekipa Starostwa Powiatowego z Mrągowa