W niedzielę 9.08.2015 roku wystartowało w Poznaniu po raz 5 Kino Kulinarne połączone z festiwalem filmowym. To 5 dni i 5 pokazów starannie wyselekcjonowanych filmów dokumentalnych oraz czterodaniowe kolacje z menu inspirowanym poszczególnymi tytułami.
Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotowuje w tym roku pięciu wybitnych szefów kuchni: Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z kultowej warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu.
My mieliśmy okazje uczestniczyć w tym niecodziennym wydarzeniu, łączącym sztukę filmową i kulinarną przy okazji kolacji numer III. 11.08.2015 kolacja przygotowana przez Szefa Aleksandra Barona z warszawskiej restauracji Solec 44
Sala kolacyjna
Ta kolacja to niesamowite połączenie smaków i nie zapomniane wrażenia – nasze kubki smakowe szalały. Danie pierwsze podane na głębokim czarnym talerzu to kawałek sezonowanej przez 28 dni polędwicy z sosem zrobionym z żyta i mleka.
Danie drugie to czerwony barszcz z kwaszonych buraków, gotowany na ogonach wołowych, podany z uszkami. Uszka faszerowane wędzonym masłem. To kolejne wyrafinowane połączenie smaków.
Kolejny daniem był stek z czerwonego Angusa palonego w słomie. Do tego sos z palonej słomy i masła oraz największe dla mnie zaskoczenie to fermentowana pietruszka. Smak pietruszki obłędny, przypominający trochę ogórki kwaszone.
Na zakończenie tej jakże dostojnej kolacji podany został deser, który również był dla mnie wielkim zaskoczeniem. „Kiełbasa” z wędzonej śmietany i sezonowych owoców dekorowana bitą śmietaną z musztardą. Smak nie do opisania.
Żałujemy, iż nie mogliśmy uczestniczyć we wszystkich wspomnianych kolacjach.