III kolacja kina kulinarnego Transatlantyk

Opublikowano: 13-08-2015

kino kulinarne
Menu III kolacji kina kulinarnego

W niedzielę 9.08.2015 roku wystartowało w Poznaniu po raz 5 Kino Kulinarne połączone z festiwalem filmowym. To 5 dni i 5 pokazów starannie wyselekcjonowanych filmów dokumentalnych oraz czterodaniowe kolacje z menu inspirowanym poszczególnymi tytułami. 

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotowuje w tym roku pięciu wybitnych szefów kuchni: Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z kultowej warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu. 

My mieliśmy okazje uczestniczyć w tym niecodziennym wydarzeniu, łączącym sztukę filmową i kulinarną przy okazji kolacji numer III.  11.08.2015 kolacja przygotowana przez Szefa Aleksandra Barona z warszawskiej restauracji Solec 44

IMG_4796

Sala kolacyjna

 Ta kolacja to niesamowite połączenie smaków i nie zapomniane wrażenia – nasze kubki smakowe szalały. Danie pierwsze podane na głębokim czarnym talerzu to kawałek sezonowanej przez 28 dni polędwicy z sosem zrobionym z żyta i mleka. 
IMG_4804
 Danie drugie to czerwony barszcz z kwaszonych buraków, gotowany na ogonach wołowych, podany z uszkami. Uszka faszerowane wędzonym masłem. To kolejne wyrafinowane połączenie smaków.
IMG_4807
Kolejny daniem był stek z czerwonego Angusa palonego w słomie. Do tego sos z palonej słomy i masła oraz największe dla mnie zaskoczenie to fermentowana pietruszka. Smak pietruszki obłędny, przypominający trochę ogórki kwaszone. 
IMG_4810
Na zakończenie tej jakże dostojnej kolacji podany został deser, który również był dla mnie wielkim zaskoczeniem. „Kiełbasa” z wędzonej śmietany i sezonowych owoców dekorowana bitą śmietaną z musztardą. Smak nie do opisania.
IMG_4816
Żałujemy, iż nie mogliśmy uczestniczyć we wszystkich wspomnianych kolacjach.
IMG_4822
Pozdrawiam
MC