IV Charytatywne Zawody Kulinarne Dziennikarzy

Opublikowano: 14-06-2015

11 czerwca w warszawskiej restauracji Varso Vie po raz czwarty odbyły się Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy. W wydarzeniu wzięli udział znani i lubiani dziennikarze, którzy gotując wspierali Fundację „Szczęśliwe macierzyństwo” Odety Moro. Gwiazdy przygotowały dania główne doprawiając je aromatycznymi przyprawami Appetita, a także wyśmienite desery z czekoladą Goplana. A wszystko to pod czujnym okiem jury. Jednym z oceniających potrawy był ekspert kulinarny i ambasador marki Appetita – szef kuchni Adam Chrząstowski.

ZawodyDziennikarzy

Dziennikarze wśród smaków i aromatów

W tym roku do kulinarnej rywalizacji przystąpili m.in. Michał Olszański (TVP2 i Polskie Radio), Monika Zamachowska (TVP2), Kamila Biedrzycka – Osica (TVP Info), Zygmunt Chajzer (Radio Złote Przeboje), Krzysztof „Jankes” Jankowski (Polsat, Radio Eska), Piotr Najsztub, Karolina Hytrek – Prosiecka (TVN 24 BiŚ), Rafał Patyra (TVP), Elżbieta Dziob – Radziszewska (Onet.pl), Marzena Sienkiewicz (TVP2) i Michał Bebło (Polsat). Dziennikarze podzieleni na sześć drużyn, mieli godzinę na przygotowanie dania głównego z wołowiną, kapustą pak choi, granatem oraz przyprawami Appetita, a także deseru z truskawkami i aksamitną czekoladą Goplana.

dziennikarze001  dziennikarze003

Kreatywne i stylowe gotowanie

W tej rywalizacji liczyła się przede wszystkim umiejętność pracy w grupie, pomysłowość uczestników i ich kulinarny gust. Smak potraw i sposób ich podania oceniało Jury w składzie: Odeta Moro, Katarzyna Jaworska, Adam „Adamus” Jaworski, Marta Kuligowska, Monika Mrozowska, Andrzej Saramonowicz, Adrian Furgalski oraz Adam Chrząstkowski – ambasador marki Appetita. Najlepsza w przygotowaniu dania głównego okazała się drużyna Krzysztofa „Jankesa” Jankowskiego. Azjatycka zupa pachnąca aromatycznymi przyprawami Appetita, podbiła serca jury oraz zgromadzonych gości! W kategorii deser zwyciężyła drużyna Piotra Najsztuba, która z truskawek i czekolad Goplana wyczarowała wysublimowaną i przepyszną kompozycję.

dziennikarze002  dziennikarze005

Chwycili za garnki i noże w szczytnym celu

Dziennikarze stanęli do kulinarnego pojedynku, by wesprzeć założoną przez Odetę Moro Fundację „Szczęśliwe macierzyństwo”. Fundacja promuje m.in. zdrowy styl życia, regularne badania, wsparcie kobiet w okresie ciąży i po narodzeniu dziecka oraz kreatywną edukację maluchów.

Dobre serca oraz głowy pełne kulinarnych pomysłów w połączeniu z wyjątkowymi przyprawami Appetita i pełną słodyczy Goplaną, uczyniły IV Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy wieczorem pełnym aromatów i pozytywnej energii!

dziennikarze004

********

Appetita to jedna z najbardziej znanych i cenionych marek przyprawowych w naszym kraju. Już od dwunastu lat towarzyszy Polakom w przygotowywaniu obiadów, deserów, przyjęć i wszelkich okazji, podczas których chcemy stworzyć pyszne dania. Appetita, zgodnie ze swoim hasłem – Uwodzi aromatem. Czerpie inspiracje ze źródeł – z natury, nadając potrawom wyjątkowy smak i aromat. Produkty marki wyróżnia fioletowa kolorystyka. Jej portfolio obejmuje aromatyczne zioła, przyprawy jednorodne oraz skomponowane według autorskich receptur mieszanki przyprawowe. Ofertę uzupełnia linia dodatków cukierniczych Domowe Sekrety.

Goplana to jedna z najstarszych polskich marek, która wciąż odkrywa nowe oblicza czekolady i cieszy się niezmienną sympatią konsumentów. Intryguje ciekawymi połączeniami smakowymi, dostarczając słodkiej przyjemności. Oferta marki obejmuje bogaty wybór tabliczek, cukierków czekoladowych oraz cukierków orzeźwiających i owocowych, w tym produkty bezglutenowe. Szeroki wachlarz wyrobów Goplany charakteryzuje najwyższa jakość wykorzystanych surowców, niepowtarzalny smak oraz nowoczesne opakowania.