Konkurs Dilmah Tea Sommelier Competition 2009 rozstrzygnięty!

Opublikowano: 07-10-2009

mateusz_rumiski.jpg

Tegorocznym zwycięzcą organizowanego przez Dilmah konkursu herbacianych sommelierów został reprezentant zakopiańskiego hotelu Belvedere – Mateusz Rumiński.

Do konkursu finałowego zakwalifikowało się dziesięcioro sommelierów z całej Polski – Wrocławia, Smolca, Jeleniej Góry, Zakopanego, Lublina, Radomia, Łodzi, Piaseczna i Warszawy. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie herbaty z dodatkami według własnej receptury oraz zaparzenie filiżanki herbaty dopasowanej do jednego z dań konkursowego menu. Najtrudniejszym jednak zadaniem była rozmowa z Jurorami – Piotrem Adamczewskim (przewodniczącym składu sędziowskiego), Aldoną Witak (Food Service), Łukaszem Klesykiem (Kuchnia), Pawłem Dudziakiem i Kamilem Maliszewskim (Dilmah). Sommelierzy sądowali gusta i oczekiwania Jurorów, starali się dobrać najodpowiedniejszy napar do wskazanej przez nich przekąski, lub odwrotnie – przekąskę do wybranej z karty herbaty. Oceniana była także wiedza o herbacie – umiejętność wyjaśnienia jej smaku i charakteru, a nawet… barwy naparu. „Zostałem zapytany, dlaczego zaserwowana herbata ma tak jasny kolor. To mnie zaskoczyło. Początkowo pomyślałem, że po prostu źle ją zaparzyłem, ale na szczęście w porę uświadomiłem sobie, że jest to cecha herbat wysokogórskich” – wspomina jeden z uczestników konkursowych zmagań. Z kolei Łukasz Klesyk, testujący herbaciane drinki na gorąco, poszukiwał w nich przede wszystkim równowagi i harmonii smaków, aromatów oraz faktury. Jak się okazało, tylko jednemu z sommelierów udało się stworzyć kompozycję idealną, ocenioną na najwyższą liczbę punktów.

Zwycięzcą Dilmah Tea Sommelier 2009 został Mateusz Rumiński, dla którego był to już drugi udział

w finale konkursu. W klasyfikacji końcowej wyprzedził on Daniela Misztala z lubelskiej restauracji Grodzka 15 oraz Daniela Kanię z wrocławskiej restauracji Bernard. Nagrodą dla najlepszego herbacianego sommeliera jest wyprawa na Cejlon, zwiedzanie plantacji i fabryk herbaty oraz  sesja kiperska w Tea Roomie.