Konkurs „Smaki Dziczyzny 2017” rozstrzygnięty!

Opublikowano: 06-05-2017

Po dwuletniej przerwie na arenę kulinarnych wydarzeń powrócił konkurs Artura Świerżewskiego „Smaki Dziczyzny”. II edycja odbyła się 22 kwietnia br. podczas Targów Turystyki i Wypoczynku LATO oraz Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ulicy Marsa 56c w Warszawie.

Celem konkursu jest prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych, pracujących w zawodzie kucharzy i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny – jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i innych środków konserwujących.

fot. 3_SD 2017_jury kolaz

Po dniu pełnym emocji i kulinarnych wrażeń, jury składające się z siedmiu szefów kuchni ogłosiło swój werdykt. Najlepszy z najlepszych okazał się Kamil Skrok reprezentujący łódzką restaurację Filharmonia Smaku, którego danie: jeleń / jabłko/ cebula zdeklasowało rywali. Drugie miejsce zdobył Krzysztof Pawłowski z Best Western Plus Hotel Podklasztorze w Sulejowie, a trzecie miejsce zajął Kamil Badzmierowski z Hotelu Zamek Gniew. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! 

Warto podkreślić, że nasi uczestnicy musieli pokonać w drodze do finału liczną konkurencję – do finałowej walki stanęło bowiem tylko dziesięciu uczestników (dwie osoby niestety nie dojechały), wyłonionych spośród prawie 40 chętnych, którzy przysłali swoje zgłoszenia. 

Konkurs poprowadzili: pomysłodawca i organizator konkursu Artur Świerżewski oraz konferansjer Jacek Barczak.

fot. 2_SD 2017_Laureaci kolaz

Finałowe zmagania oceniało jury w składzie:

* Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych i placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Miłośnik kuchni molekularnej; 

* Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa; doradca kulinarny Bosch/ Siemens; 

* Teo Vafidis – z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce;

* Marcin Soból – szef kuchni warszawskiej restauracji Krasnodwór, Viceprezes Zarządu Euro-Toques Polska

* Zenon Hołubowski – Executive Chef i właściciel Hotelu Hołubowski oraz Tawerna Toscana w Pile. Członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz Honorowy Członek Euro-Toques Polska; 

* Daniel Twardo – szef kuchni w wielu prestiżowych hotelach i restauracjach, członek organizacji branżowych, m.in. Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Euro-Toques;  

* Artur Świerżewski – szef kuchni Galop Catering. Promotor dziczyzny w kraju i za granicą. Członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Rady programowej miesięcznika Polskie Drogi Gastronomii, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji. Wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in. Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

Szefowie Kuchni oceniali: proporcje i dobór składników (max. 50 punktów); wygląd potrawy i kreatywność kucharza (max. 50 punktów) oraz smak i aromat (max. 50 punktów). Każdy z szefów mógł więc przyznać maksymalnie 150 punktów. 

SD 2017_jury i laureaci

Ogromne podziękowania dla jurorów, sponsorów, gości i patronów medialnych wydarzenia. 

SPONSORZY GŁÓWNI: Artur Świerżewski | Sklep Wiejski Dziczyzna 

SPONSORZY: Sobsmak Deli | Sobsmak | Nest | Wypożyczalnia Gastronomiczna Gastro Magic Service | Nalewki Staropolskie Karol Majewski | Chata Wiklina w Ładzyniu k/ Mińska Mazowieckiego | Sala Bankietowa GRAND w Nieporęcie | Gospodarstwo Rybackie Mikołajki | Restauracja na wodzie Mikołajki | Cinema Club Mikołajki | Prymat GastroLine | Ostrowscy. 

PARTNERZY WYDARZENIA: Polski Związek Łowiecki | MT Targi Polska | Klub Szefów Kuchni. 

PATRONI MEDIALNI: NewsGastro.pl | Papaja.pl | Biznes, restauracje & catering | TVP 3 Warszawa | Poradnik Restauratora | Restauracja | Szef Kuchni | Przegląd Gastronomiczny | Kucharze.pl | Poland 100 Best Restaurants | Wszystko dla kucharzy | Polskie Drogi Gastronomii | Łowiec Polski. 

fot. 4_SD 2017_ramka loga

Konkurs „Smaki Dziczyzny 2017”, to nie tylko zmagania konkursowe, ale również prezentacje i degustacje, m.in.:

– degustacja specjałów z dziczyzny przygotowana przez Sklep Wiejski – Dziczyzna 

– degustacja Nalewek Staropolskich Karola Majewskiego 

– degustacja wina myśliwskiego

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali: nagrody pieniężne, pamiątkowe dyplomy, statuetki ufundowane przez firmę NEST, Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego, kuferki z przyprawami firmy Prymat oraz wino myśliwskie ufundowane przez Łowiec Polski. 

Zapraszamy na nasz Fan Page:  facebook.com/SmakiDziczyzny/

*************************

LISTA FINALISTÓW KONKURSU: 

1/ Arkadiusz Ziółkowski – Restauracja „Joseph’s Bistro & Wine”, Warszawa

Danie: Jeleń na zimno w towarzystwie oleju konopnego, jałowca i marakui oraz jeleń na ciepło na spodzie kruszonym z pistacji i chleba chrzanowego z dodatkiem sosu z lukrecją

2/ Mateusz Petryka – Zajazd Hetman, Lgota Murowana

Danie: Comber z jelenia marynowany w czerwonym winie z dodatkiem korzenia biedrzeńca podany na pudrze z palonego pora z sosem demi glace i aksamitnym purée z pieczonego selera i jabłka w towarzystwie leśnej jeżyny i borowików

3/ Oskar Stencel – Grand Hotel Lubicz*****, Ustka 

Danie: Jeleń/ kawa/ soczewica/ zioła

4/ Kamil Skrok – Restauracja Filharmonia Smaku, Łódź 

Danie: Jeleń | jabłko | cebula

5/ Dariusz Chrzanowski – Rezydencja Protasy, Restauracja „Między Drzewami”

Danie: Comber z jelenia/ gołąbek owsiany z borowikiem/ modra kapusta/ konfitowana salsefia/ sos żurawinowy

6/ Mariusz Spętkowski – Hotel Dyplomat, Olsztyn

Danie: Comber z jelenia/ skorzonera/ bliny

7/ Grzegorz Gręda – Hotel SPA Dr Irena Eris, Wzgórza Dylewskie

Danie: Jeleń/ marchew/ jabłko/ zioło

8/ Paweł Gałecki – Hotel Restauracja „Piano”, Lublin

Danie: Comber z jelenia w panierce z pistacji i parmezanu z purée z selera i czosnku podany z ciastkiem żytnim z konfiturą żurawinową, szczawikiem zajęczym i mikro selerem 

z sosem z gorzkiej czekolady z jałowcem

9/ Krzysztof Pawłowski – Best Western Plus Hotel Podklasztorze, Sulejów 

Danie: Comber z jelenia/ faszerowane smardze/ karmelizowana bukiew/ miód maliniak/ rozmarynowa pajęczyna

10/ Kamil Badzmierowski – Hotel Zamek Gniew

Danie: Na kasztanach