Kowalewski i Kazimierczak wygrali Primerba Cup 2009
Opublikowano: 18-09-2009
Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z Restauracji Villa Secesja w Bydgoszczy to laureaci I miejsca w konkursie kulinarnym Primerba Cup 2009.
Zmagania konkursowe odbyły się 15 września podczas targów Gastro Trendy 2009 w Poznaniu. W finale startowało 8 dwuosobowych zespołów składających się z dwóch kucharzy: szefa oraz pomocnika. Zadaniem finałowych drużyn było przygotowanie po 6 porcji dania głównego ze schabu z dzika oraz zakąski ciepłej z sandacza, z użyciem minimum jednego rodzaju Primerby Knorr. Zwycięskie dania to:
„Egipski sandacz z balsamiczną galaretką podany z cytrynową pianką i sosem z marakui”
„ Schab z dzika gotowany metodą „sous-vide” serwowany z koniakowym kawiorem, kurkami i ziemniaczanym budyniem”
Konkurs oceniało międzynarodowe jury w składzie:
Victor Pena – przewodniczący,
Aldona Gečien?,
C-Michel Labaree,
Dariusz Barański
Piotr Małecki.
Podsumowując konkurs przewodniczący jury podkreślił wysoki poziom przygotowywanych potraw i profesjonalne przygotowanie wszystkich drużyn.
Uwagę jury zwróciła różnorodność zastosowanych technik kulinarnych, takich jak:
Metoda „sous-vide” – polega ona na gotowaniu hermetycznie zamkniętych surowców (ryb, mięsa, warzyw) w opakowaniach próżniowych. Potrawy przyrządzane metodą sous-vide charakteryzują się intensywnym smakiem.
Techniki kuchni molekularnej – zastosowano je do przygotowania m.in. kawioru koniakowego oraz zielonego spaghetti ziołowego.
Ogłoszenie wyników konkursu miało miejsce 16 września podczas uroczystej Gali, zorganizowanej w Iglicy – zabytkowym pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Po ogłoszeniu wyników przedstawiciele firm VivaMix, Grapil, Eva-Tec, Witek’s oraz Unilever wręczyli ufundowane nagrody, a także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2010.
Miejsce II
Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź
Miejsce III
Bogdan Rewera i Krzysztof Bobola – Grand Hotel Rzeszów
Wyróżnienia
Lesław Janiszewski i Dominik Hirze – Sodexo Volvo Wrocław
Sebastian Truszkowski i Dariusz Mikołajczak – Hotel Nadmorski Gdynia
Paweł Pyra i Łukasz Malec – Hotel Arena Tychy
Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź
Przemysław Czekała i Artur Rogowski – Restauracja Szklarnia Sodexo – Poznań
Radosław Syper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy i Mariusz Bąkowski z Hotelu City Bydgoszcz
Galę uświetnił występ „Grupy MoCarta”. Zabawa w szampańskich humorach trwała do rana.
Wielkie gratulacje dla zwycięzców oraz wszystkich pozostałych uczestników.