Dojarka w szkole! uczniowie pławili się w mleku!
Opublikowano: 12-10-2009
Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy już po raz szósty był gospodarzem Wojewódzkich Młodzieżowych Spotkań Żywieniowych. Ich celem jest zachęcenie uczniów do pogłębiania wiedzy żywieniowej oraz poszukiwania ciekawych form przekazywania związanych z nią informacji.
Motyw przewodni tegorocznej edycji imprezy dotyczył wyrobów mlecznych.
ZSG już od 2002 r. zachęca uczniów ze szkół z województwa kujawsko – pomorskiego do pogłębiania wiedzy dotyczącej żywienia. Spotkania nie są jednak przygotowywane w formie nużących dyskusji czy też wykładów, a jedynie dają możliwość wykazania się przez młodzież. W tym roku temat przewodni akcji,
był następujący: "Mleko i napoje mleczne". Zdobyte na ich temat informacje uczniowie prezentowali komisji konkursowej w formie prezentacji lub referatu. W nagrodę otrzymywali m.in. książki.
Mogli podziwiać także występy artystyczne oraz kulinarne.
Od trzech lat zmagania młodzieży wspiera profesor Roman Cichoń. Jest gościem spotkań, a także objął nad nimi patronat naukowy.
A OTO WYNIKI VI WOJEWÓDZKICH MŁODZIEŻOWYCH SPOTKAŃ ŻYWIENIOWYCH obchodzonych w ramach ŚWIATOWEGO DNIA MLEKA WORLD MILK DAY:
KOMISJA KONKURSOWA w składzie :
przewodnicząca – p. mgr inż Danuta Gaczkowskaczłonkowie:
– p. profesor Roman Cichon
– p. mgr inż. Katarzyna Gardecka
– p. mgr inż. Małgorzata Pozorska
– p. mgr inż. Elżbieta Staszewska
przyznała:
I miejsce – Justyna Sadowska, Aleksandra Zawacka –
„Wartości zdrowotne mlecznych napojów fermentowanych” –
Zespół Szkół Nr 2 Aleksandrów Kujawski
II miejsce – Paulina Nawrocka, Joanna Paról–
„Alergenność białek mleka krowiego i zastosowanie preparatów mlekozastępczych w żywieniu’’ –
Zespół Szkół Gastronomicznych Bydgoszcz
II miejsce – Magdalena Fryda, Manika Marcinek –
„ Znaczenie mleka i jego przetworów w racjonalnym żywieniu człowieka”
Zespół Szkół im. Powstańców Wlkp. W Bielicach
III miejsce – Bartłomiej Buzała –
„Mleko, napoje mleczne – wartości odżywcze i ich wpływ na organizm” –
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Inowrocław
Wyróżnienie –Nagroda Profesora Cichona
„Paulina Nawrocka, Joanna Paról–
„Alergenność białek mleka krowiego i zastosowanie preparatów mlekozastępczych w żywieniu’’ –
Zespół Szkół Gastronomicznych Bydgoszcz
Wyróżnienie –Nagroda Dyrektora ZSG
Magdalena Szczepaniak, Bogusława Spalona –
„ Kefir – pij na zdrowie”
Zespół Szkól Chemicznych Włocławek
Nagroda Publiczności
Magdalena Kessler, Krzysztof Janik –
„Mleko kozie a mleko krowie ”-
Zespół Szkół Gastronomicznych Bydgoszcz
UCZESTNICY KONKURSU:
1.Mateusz Kubicki – „Mleko jego przetwory ” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Inowrocław
2.Magdalena Kessler, Krzysztof Janik – „Mleko kozie a mleko krowie ”-
Zespół Szkół Gastronomicznych Bydgoszcz
3.Emilia Mordel, Michalina Senska – „Jakość mleka surowego”-
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Sypniewo
4.Justyna Sadowska, Aleksandra Zawacka –
„Wartości zdrowotne mlecznych napojów fermentowanych” –
Zespół Szkół Nr 2 Aleksandrów Kujawski
5.Magdalena Fryda, Manika Marcinek –
„ Znaczenie mleka i jego przetworów w racjonalnym żywieniu człowieka”
Zespół Szkół im. Powstańców Wlkp. W Bielicach
Występ artystyczny klasy III TŻ „ Aby zdrowym być –warto mleko pić”
6.Ewelina Rusin, Monika Starosta – „Mleko i napoje mleczne” –
Zespół Szkół Mechanicznych Radziejów
7.Bartłomiej Buzała – „Mleko, napoje mleczne – wartości odżywcze i ich wpływ na organizm” Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Inowrocław
8 Paulina Nawrocka, Joanna Paról– Alergenność białek mleka krowiego i zastosowanie preparatów mlekozastępczych w żywieniu" -Zespół Szkół Gastronomicznych Bydgoszcz
9.Magdalena Szczepaniak, Bogusława Spalona – „ Kefir – pij na zdrowie” Zespół Szkól Chemicznych Włocławek
Pokaz kulinarny ucznia Radosława Syper – I miejsce ogólnopolskiego Konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”
Organizatorzy:mgr inż. Joanna Dyrka mgr inż. Mariola Ruge
Sponsorzy VI Wojewódzkich Młodzieżowych Spotkań Żywieniowych
BYDGOSKI GRANT ELOPAK MLEKPOL
OŚWIATOWY Czosnów Bydgoszcz
Spotkania są inicjatywą godną polecenia! Gratulujemy ZSG w Bydgoszczy wytrwałości
i pomysłowości w przekazywaniu wiedzy młodzieży.
Zapraszamy szkoły, którym także nie obce jest organizowanie tego typu wydarzeń
do poinformowania nas o nich. Chętnie je opiszemy.