Dojarka w szkole! uczniowie pławili się w mleku!

Opublikowano: 12-10-2009

pa021787.jpg 

Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy już po raz szósty był gospodarzem Wojewódzkich Młodzieżowych Spotkań Żywieniowych. Ich celem jest zachęcenie uczniów do pogłębiania wiedzy żywieniowej oraz poszukiwania ciekawych form przekazywania związanych z nią informacji.

Motyw przewodni tegorocznej edycji imprezy dotyczył wyrobów mlecznych. 




 

dscn6197.jpg

ZSG już od 2002 r. zachęca uczniów ze szkół z województwa kujawsko – pomorskiego do pogłębiania wiedzy dotyczącej żywienia. Spotkania nie są jednak przygotowywane w formie nużących dyskusji czy też wykładów, a jedynie dają możliwość wykazania się przez młodzież. W tym roku temat przewodni akcji,

był następujący: "Mleko i napoje mleczne". Zdobyte na ich temat informacje uczniowie prezentowali komisji konkursowej w formie prezentacji lub referatu. W nagrodę otrzymywali m.in. książki.

Mogli podziwiać także występy artystyczne oraz kulinarne.

Od trzech lat zmagania młodzieży wspiera profesor Roman Cichoń. Jest gościem spotkań, a także objął nad nimi patronat naukowy.

mleczny_bankiet_002.jpg

A OTO   WYNIKI VI WOJEWÓDZKICH MŁODZIEŻOWYCH SPOTKAŃ ŻYWIENIOWYCH obchodzonych w ramach ŚWIATOWEGO DNIA MLEKA WORLD MILK DAY:

KOMISJA KONKURSOWA w składzie :

przewodnicząca – p. mgr inż Danuta Gaczkowskaczłonkowie:

– p. profesor Roman Cichon

– p. mgr inż. Katarzyna Gardecka

– p. mgr inż. Małgorzata Pozorska

– p. mgr inż. Elżbieta Staszewska
 

przyznała:

dsc01267.jpg  dsc01273.jpg

I miejsce –  Justyna Sadowska, Aleksandra Zawacka – 

„Wartości zdrowotne mlecznych napojów fermentowanych” –

Zespół Szkół Nr 2  Aleksandrów Kujawski 

       

II miejsce – Paulina Nawrocka, Joanna Paról
–  

„Alergenność białek mleka krowiego i zastosowanie  preparatów mlekozastępczych w żywieniu’’ –

Zespół Szkół Gastronomicznych  Bydgoszcz

II miejsce – Magdalena Fryda, Manika Marcinek – 

„ Znaczenie mleka i jego przetworów w racjonalnym żywieniu człowieka”

Zespół Szkół im. Powstańców Wlkp. W Bielicach

 

III miejsce –  Bartłomiej Buzała – 

„Mleko, napoje mleczne – wartości odżywcze i ich wpływ na organizm” –

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  Inowrocław

     dsc01287.jpg        

Wyróżnienie –Nagroda Profesora Cichona

„Paulina Nawrocka, Joanna Paról

„Alergenność białek mleka krowiego i zastosowanie  preparatów mlekozastępczych w żywieniu’’ –

Zespół Szkół Gastronomicznych  Bydgoszcz

Wyróżnienie –Nagroda Dyrektora ZSG

Magdalena Szczepaniak, Bogusława Spalona

„ Kefir – pij na zdrowie”

Zespół Szkól Chemicznych  Włocławek

mleczny_bankiet_008.jpg      pa021835.jpg

Nagroda Publiczności 

Magdalena Kessler, Krzysztof Janik  –

„Mleko kozie a mleko krowie ”-

Zespół Szkół Gastronomicznych  Bydgoszcz

 mleczny_bankiet_001.jpg

UCZESTNICY KONKURSU:

1.Mateusz Kubicki  –   „Mleko jego przetwory ” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  Inowrocław

2.Magdalena Kessler, Krzysztof Janik  –   „Mleko kozie a mleko krowie ”-

Zespół Szkół Gastronomicznych  Bydgoszcz

3.Emilia Mordel, Michalina Senska  –   „Jakość mleka surowego”-

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego  Sypniewo        

4.Justyna Sadowska, Aleksandra Zawacka – 

„Wartości zdrowotne mlecznych napojów fermentowanych” –

Zespół Szkół Nr 2  Aleksandrów Kujawski

5.Magdalena Fryda, Manika Marcinek – 

„ Znaczenie mleka i jego przetworów w racjonalnym żywieniu człowieka”

Zespół Szkół im. Powstańców Wlkp. W Bielicach

Występ  artystyczny klasy III TŻ  „ Aby zdrowym być –warto mleko pić”

6.Ewelina Rusin, Monika Starosta  –  „Mleko i napoje mleczne” – 

Zespół Szkół Mechanicznych  Radziejów

7.Bartłomiej Buzała –   „Mleko, napoje mleczne – wartości odżywcze i ich wpływ na organizm”  Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  Inowrocław

8 Paulina Nawrocka, Joanna Paról– Alergenność białek mleka krowiego i zastosowanie  preparatów mlekozastępczych w żywieniu" -Zespół Szkół Gastronomicznych  Bydgoszcz 

9.Magdalena Szczepaniak, Bogusława Spalona – „ Kefir – pij na zdrowie” Zespół Szkól Chemicznych  Włocławek

Pokaz kulinarny ucznia Radosława Syper – I miejsce ogólnopolskiego Konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” 

pa021891.jpg pa021930.jpg

pa021951.jpg

Organizatorzy:mgr inż.  Joanna Dyrka mgr inż. Mariola Ruge

Sponsorzy  VI Wojewódzkich Młodzieżowych Spotkań Żywieniowych

BYDGOSKI GRANT            ELOPAK                                        MLEKPOL

OŚWIATOWY                     Czosnów                                      Bydgoszcz

Spotkania są inicjatywą godną polecenia! Gratulujemy ZSG w Bydgoszczy wytrwałości

i pomysłowości w przekazywaniu wiedzy młodzieży.

Zapraszamy szkoły, którym także nie obce jest organizowanie tego typu wydarzeń

do poinformowania  nas o nich. Chętnie je opiszemy.