NORDALIA 2009

Opublikowano: 02-11-2009

 17_nordalia2009.jpg

12 października 2009 roku rozpoczęła się 8 edycja Nordaliów, impreza poświęcona kulturze skandynawskiej.

W ramach Nordaliów odbyło się wiele spotkań, wykładów i warsztatów na terenie Katowic, Bytomia, Chorzowa, Czeladzi, Mysłowic, Sosnowca, Rybnika, Zabrza. Koordynatorem festiwalu jest pani Maria Danielska, zaś współorganizatorem Uniwersytet Śląski. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: ambasador Królestwa Danii, ambasador Finlandii, ambasador Królestwa Norwegii, ambasador Królestwa Szwecji, honorowy konsul generalny Islandii, marszałek województwa śląskiego. Festiwal trwał do 30 października 2009 r. Jedną z jego corocznych atrakcji jest prestiżowy konkurs Nordyckie Kulinaria, w którym biorą udział szkoły gastronomiczno – hotelarskie z regionu. Konkurs polega na przygotowaniu potraw (zakąski, dania głównego i deseru) charakterystycznych dla kuchni wylosowanego kraju skandynawskiego oraz zaprojektowania nakrycia stołu. W jury zasiadają zawsze wybitni specjaliści – tym razem szefowie kuchni hoteli Qubus w Katowicach, Gliwicach i Krakowie.

22_nordalia2009.jpg

W imprezie uczestniczymy prawie od samego początku jej istnienia i zwykle udaje nam się zająć znaczące miejsce, począwszy od II miejsca w 2003 i I w 2004 roku. W tym roku – konkurs odbył się 13 października w Chorzowie – zajęliśmy IV miejsce, po reprezentacjach szkół z Chorzowa, Wodzisławia

i Zabrza
– napisała Pani Aleksandra Rompel z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach.

Nasza ekipa wylosowała Islandię – a menu jakie przygotowała to: tatr z łososia z wódką wyborową, delikatny jesiotr z blinami z kaszy gryczanej w aranżacji sosu truflowego oraz mus cytrynowy w asyście sosu z malin. Gratulujemy Damianowi i Piotrowi – kucharzom, Angelice i Klaudii – kelnerkom oraz ich opiekunom!

19_nordalia2009.jpg23_nordalia2009.jpg19_nordalia2009.jpg