Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu?
Opublikowano: 09-12-2009
W dniu 26 listopada 2009 odbył się w Warszawie finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o.
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Ewa Lada. Uczniowie, finaliści z 12 szkół, z całego kraju rywalizowali w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
Jury degustacyjne w składzie:
Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering
Jarosław Uściński – vice Prezes OSSKiC
Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
Artur Grajber – Szef kuchni hotelu Sheraton
Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol
Odprawa jury degustacyjnego i technicznego przed konkursem
Jury techniczne:
Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC
Wojciech Pasikowski – Szef kuchni Oberża Pod Czerwonym Wieprzem
Rafał Lewandrowski – Szef kuchni U Szwejka
Krzysztof Wierzba – Szef kuchni – prekursor carvingu w Polsce
Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii kelnerskiej
Michał Baran – aktualny Mistrz Polski kelnerów
Sławomir Pierzynowski – Mistrz kelnerski i manager Catering Wiśniewscy
Do finałowej rywalizacji Ogólnopolskiego Konkursu kulinarnego zakwalifikowali się:
1. Dariusz Burda, Tomasz Jeziorek – ZSG nr 1 w Krakowie
2. Dorota Miś, Bartłomiej Tylek – ZS im. W. Witosa, Sucha Beskidzka
3. Kamil Halabowski, Krystian Radosz – ZS im. T. Kościuszki w Żarkach
4. Patrycja Brodowska, Anna Bienies – ZSP w Pomiechówku
5. Karol Domański, Kamil Buczek – ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki
6. Dominik Kowalczyk, Robert Jędrasik – ZSGH Warszawa ul. Majdańska
7. Daniel Makulski, Michał Szcześniak – ZSGH Warszawa ul. Majdański
8. Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilanowski – ZSP w Łodzi
9. Adam Safijański, Michał Szupieńko – ZSGS w Olsztynie
10. Magdalena Jarmużewska, Konrad Księżniak – ZSGS w Olsztynie
11. Hubert Woźnica, Dominik Wardak – ZSSG Warszawa ul. Komorska
12. Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa ul. Komorska
W finale Ogólnopolskiego Konkursu kelnerskiego wystąpili:
1. Łukasz Halama – Kraków
2. Monika Głuc – Sucha Beskidzka
3. Marta Cisowska – Żarki
4. Sylwia Trzaskowska – Pomiechówek
5. Kamil Gładecki – Grodzisk Mazowiecki
6. Michał Kossakowski – Warszawa ul. Majdański
7. Wiktor Lewiński – Warszawa ul. Majdański
8. Monika Neczeta – Łódź
9. Paulina Czebanik – Olsztyn
10. Adam Łoszkowski – Olsztyn
11. Piotr Dzieniszewski – Warszawa ul. Komorska
12. Angelika Stanuszek – Warszawa ul. Komorska
W trakcie rywalizacji konkursowej w sali gimnastycznej odbywały się pokazowe szkolenia kulinarne i technologiczne sponsorów, prowadzone przez Szefa kuchni Stefana Birka. Szkolenia skierowane były do nie uczestniczących w konkursach uczniów, nauczycieli przedmiotów zawodowych i przybyłych gości z innych szkół gastronomicznych.
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu” zaszczycili swoją obecnością m.in:
W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska
Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe
Pani Izabella Kust – Mazowieckie Kuratorium Oświaty
Pani Marzena Adamiak – Wydział Oświaty i Wychowania
Prof. Mirosław Słowiński – SGGW Dziekan Wydziału Nauk o Żywności
Pani Bogdana Kotecka – Stalgast Sp. z o.o.
Pan Dariusz Zahorański – Prezes OSSKiC
Pan Grzegorz Kazubski – Honorowy Prezes OSSKiC
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako wyrównany i bardzo wysoki, dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca.
I miejsce w konkursie kulinarny zajęli:
Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa
II miejsce: Karol Domański, Kamil Buczek – ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki
II miejsce: Hubert Woźnica, Dominik Wardak – ZSSG Warszawa
III miejsce: Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilanowski – ZSP w Łodzi
III miejsce: Patrycja Brodowska, Anna Bienies – ZSP w Pomiechówku
III miejsce: Daniel Makulski, Michał Szcześniak – ZSGH Warszawa
Zwycięskie potrawy
I miejsce w konkursie kelnerskim zajęła: Monika Głuc – Sucha Beskidzka
II miejsce: Angelika Stanuszek – Warszawa
II miejsce: Paulina Czebanik – Olsztyn
III miejsce: Monika Neczeta – Łódź
III miejsce: Michał Kossakowski – Warszawa
III miejsce: Adam Łoszkowski – Olsztyn
Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni postanowił przyznać, bacznie obserwowanym uczestnikom konkursu kulinarnego, cztery Nominacje do Reprezentacji Polski Juniorów – drużyny kulinarnej, która będzie przygotowywana do występu w Pucharze Świata na Mistrzostwach w Luksemburgu 2010. Zaszczyt reprezentowania Polski i Nominacje uzyskali:
Dariusz Burda – ZSG nr 1 w Krakowie
Konrad Księżniak – ZSGS w Olsztynie
Sebastian Czechowski – ZSSG Warszawa
Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa
W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2009” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy
Punktacja w konkursie kulinarnym:
Lp. Szkoła Nr. Startowy Kulinarne
Jury techniczne Profesjonalne Jury degustacyjne Wynik Total Miejsce
1. ZSG Kraków 2 73 499 572 IV
2. ZSG Sucha Beskidzka 11 58 462 520 VII
3. ZS w Żarkach 6 76 478 554 VI
4. ZSP omiechówek 4 55 533 588 III
5. ZS Grodzisk Mazowiecki 1 63 586 649 II
6. ZSGH Warszawa 9 64 434 498 VIII
7. ZSGH Warszawa 3 54 569 623 III
8. ZSP Łódź 5 52 562 614 III
9. ZSGS Olsztyn 10 52 422 474 IX
10. ZSGS Olsztyn 7 59 503 562 V
11. ZSSG Warszawa 8 78 562 640 II
12. ZSSG Warszawa 12 77 615 692 I
Punktacja w konkursie Kelnerskim:
Lp. Szkoła Nr. Startowy Jury Kelnerskie Total Miejsce
1. ZSG Kraków 2 10 VI
2. ZSG Sucha Beskidzka 11 18 I
3. ZS w Żarkach 6 7 IX
4. ZSP Pomiechówek 4 12 IV
5. ZS Grodzisk Mazowiecki 1 9 VII
6. ZSGH Warszawa 9 14 III
7. ZSGH Warszawa 3 8 VIII
8. ZSP Łódź 5 15 III
9. ZSGS Olsztyn 10 16 II
10. ZSGS Olsztyn 7 13 III
11. ZSSG Warszawa 8 11 V
12. ZSSG Warszawa 12 17 II
Organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2009” składają serdeczne podziękowania patronom honorowy, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Foto: Łukasz Kamiński – White shot
Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater
W imieniu organizatorów
Adam Michalski