Pierwszy Konkurs sztuki Kulinarnej ?Wigilijne Dania Rybne? rozstrzygnięty!
Opublikowano: 17-12-2009
Dnia 16 grudnia 2009 r., w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej miało miejsce bardzo spektakularne wydarzenie jakim był pierwszy Konkurs Sztuki Kulinarnej zatytułowany „Wigilijne Dania Rybne 2009”-Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych. Organizatorami przedsięwzięcia byli DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Obecni byli przedstawiciele miasta, kuratorium oświaty i biura edukacji
Wydarzeniu patronowało Biuro Edukacji Miasta, a jego celem była rywalizacja, ale przede wszystkim możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przez uczniów najlepszych szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego. Sztuka polegała na wykazanie się umiejętnościami w przygotowaniu oryginalnych wigilijnych przekąsek zimnych i dań gorących charakterystycznych dla kuchni polskiej, z wykorzystaniem śledzia i fileta z karpia.
Nowością był fakt, wszyscy uczestnicy jednocześnie przygotowywali potrawy, a nie tak jak dotychczas bywało na tego typu konkursach, że uczestnicy losowali godzinę i przygotowywali potrawy po kolei. Do każdego stanowiska w trakcie konkursu można było podejść i przyglądać się sposobowi przygotowania potrawy. Trudność polegała także na tym, że uczestnicy konkursu mieli 1.5h na przygotowanie 2 potraw po 6 porcji na każdą.
W konkursie wzięło udział 8 szkół. Każdą ze nich reprezentowały dwie drużyny dwuosobowe, a więc jednocześnie w rywalizacji udział wzięły 32 osoby.
W jury, pod przewodnictwem pana Jerzego Pasikowskiego zasiadły takie osobistości związane ze światem gastronomii jak: Honorata Skowrońska, Maria Burska, Robert Sowa, Karol Okrasa, Jarosław Uściński, Marcin Piotrowski i Mirosław Reszczyk.
W turnieju wzięły udział następujące szkoły:
1. Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku, Technikum Nr 2,
ul. Konopnickiej 9, 06-100 Pułtusk
2. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie,
ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa
3. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie,
ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
4. Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie,
ul. Krasnołęcka 3, 00-734 Warszawa
5. Zespół Szkół nr 1, Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim,
ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki
6. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie,
ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
7. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
ul. Armii Ludowej 1, 26-600 Radom
8. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku,
ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek
Wyniki Konkursu:
NAGRODA JURY ZA OSOBOWOŚĆ przypadła Patrycji Brodowskiej z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku
NAGRODY INDYWIDUALNE – ZESPOŁY DWUOSOBOWE
I miejsce – Mateusz Wichrowski, Dominik Kowalczyk – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa
Sałatka ze śledzia podana na julienne z warzyw z dresingiem musztardowym
Filet z karpia pieczony w niskiej temperaturze, aromatyzowany olejem lnianym, podany na risotto z borowikami, szpinaku w akompaniamencie sosu winno-piernikowego
II miejsce – Piotr Kuziela, Adam Bulik – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
Gareux ze śledzia w towarzystwie rolmopsa
Wariacja sosów na temat karpia
III miejsce – Agnieszka Franczyk, Patrycja Brodowska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek
Roladki ze śledzia w towarzystwie sałat z marynowaną rzodkwią i sosem z czerwonego wina
Karp w migdałach otulony plastrem miodu w aromatycznym sosie żurawinowym podany z kaszą kuskus
NAGRODA Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
JURY wybrało dwie osoby, które otrzymały nominację do Narodowej Reprezentacji Juniorów, która udział weźmie w mistrzostwach o Puchar Świata, Luxemburg, 2010.
Laureaci:
Piotr Kuziela– Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8
Mateusz Wichrowski– Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska
NAGRODY DLA SZKÓŁ – wg najwyższej sumy punktów zdobytej przez dwie reprezentacje z danej szkoły.
I miejsce- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa- nagroda piec konwekcyjny firmy KROMET
II miejsce- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa- nagroda bemar jezdny dwukomorowy firmy Dora-Metal
III miejsce- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek- nagroda Wilk do mięsa- HASPOL
Konkurs zakończył się uroczystym rozdaniem nagród i degustacją potraw świątecznych. Wszystkim nagrodzonym gratulujemy sukcesu i czekamy na kolejne.