Pierwszy Konkurs sztuki Kulinarnej ?Wigilijne Dania Rybne? rozstrzygnięty!

Opublikowano: 17-12-2009

img_1334_resize.jpg

Dnia 16 grudnia 2009 r., w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej miało miejsce bardzo spektakularne wydarzenie jakim był pierwszy Konkurs Sztuki Kulinarnej  zatytułowany „Wigilijne Dania Rybne 2009”-Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych. Organizatorami przedsięwzięcia byli DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Obecni byli przedstawiciele miasta, kuratorium oświaty i biura edukacji


img_1155_resize.jpg

Wydarzeniu patronowało  Biuro Edukacji Miasta, a jego celem była rywalizacja, ale przede wszystkim możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przez uczniów najlepszych szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego. Sztuka polegała na wykazanie się umiejętnościami  w przygotowaniu oryginalnych wigilijnych przekąsek zimnych i dań gorących charakterystycznych dla  kuchni polskiej,  z wykorzystaniem śledzia i fileta z karpia.

img_1158_resize.jpg

Nowością był fakt, wszyscy uczestnicy jednocześnie przygotowywali potrawy,  a nie tak jak dotychczas bywało na tego typu konkursach, że uczestnicy losowali godzinę i przygotowywali potrawy po kolei. Do każdego  stanowiska w trakcie konkursu można było podejść i przyglądać się sposobowi przygotowania potrawy. Trudność polegała także na tym, że uczestnicy konkursu mieli 1.5h na przygotowanie 2 potraw po 6 porcji na każdą. 

img_1186_resize.jpg   img_1188_resize.jpg

img_1219_resize.jpg img_1254_resize.jpg

W konkursie wzięło udział 8 szkół. Każdą ze nich reprezentowały dwie drużyny dwuosobowe, a więc jednocześnie w rywalizacji udział wzięły 32 osoby.

img_1281_resize.jpg

W jury, pod przewodnictwem pana Jerzego Pasikowskiego zasiadły takie osobistości związane ze światem gastronomii jak: Honorata Skowrońska,  Maria Burska,  Robert Sowa,  Karol Okrasa,  Jarosław Uściński, Marcin Piotrowski i  Mirosław Reszczyk.

img_1212_resize.jpg img_1288_resize.jpg

W turnieju wzięły udział następujące szkoły:

1. Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku, Technikum Nr 2,

ul. Konopnickiej 9, 06-100 Pułtusk

2. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie,

ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa

3. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie,

ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

4. Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie,

ul. Krasnołęcka 3, 00-734 Warszawa

5. Zespół Szkół nr 1, Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim,

ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki

6. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie,

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

7. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

ul. Armii Ludowej 1, 26-600 Radom

8. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku,

ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek

Wyniki Konkursu:

NAGRODA JURY ZA OSOBOWOŚĆ przypadła Patrycji Brodowskiej z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku

img_1307_resize.jpg

NAGRODY INDYWIDUALNE – ZESPOŁY DWUOSOBOWE

img_1333_resize.jpg

I miejsce – Mateusz Wichrowski, Dominik Kowalczyk – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa

Sałatka ze śledzia podana na julienne z warzyw z dresingiem musztardowym

Filet z karpia pieczony w niskiej temperaturze, aromatyzowany olejem lnianym, podany na risotto z borowikami, szpinaku w akompaniamencie sosu winno-piernikowego

img_1331_resize.jpg

II miejsce – Piotr Kuziela, Adam Bulik – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Gareux ze śledzia w towarzystwie rolmopsa

Wariacja sosów na temat karpia

img_1325_resize.jpg

III miejsce – Agnieszka Franczyk, Patrycja Brodowska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek

Roladki ze śledzia w towarzystwie sałat z marynowaną rzodkwią i sosem z czerwonego wina

Karp w migdałach otulony plastrem miodu w aromatycznym sosie żurawinowym podany z kaszą kuskus

NAGRODA Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

JURY wybrało dwie osoby, które otrzymały nominację do Narodowej Reprezentacji Juniorów, która udział weźmie w mistrzostwach o Puchar Świata, Luxemburg, 2010.

Laureaci:

Piotr Kuziela– Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8

Mateusz Wichrowski– Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska

img_1324_resize.jpg

NAGRODY DLA SZKÓŁ – wg najwyższej sumy punktów zdobytej przez dwie reprezentacje z danej szkoły.

I miejsce- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa- nagroda   piec konwekcyjny firmy KROMET

img_1282_resize.jpg

II miejsce- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa- nagroda bemar jezdny dwukomorowy firmy Dora-Metal 



III miejsce- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku
, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek- nagroda Wilk do mięsa- HASPOL

img_1231_resize.jpg

Konkurs zakończył się uroczystym rozdaniem nagród i degustacją potraw świątecznych. Wszystkim nagrodzonym gratulujemy sukcesu i czekamy na kolejne.