Polsko-francuska dyskusja w smacznej oprawie!

Opublikowano: 10-11-2009

image6214.jpgimage6673.jpg

„Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”  

Jak chronić dziedzictwo kulinarne? Polsko-francuska dyskusja w smacznej oprawie!

W Teatrze Kamienica 5 listopada 2009 r.  odbyła się konferencja „Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”, organizowana przez firmę Sopexa Polska.

 

Na konferencji poruszone zostały tematy związane z trzema rodzajami oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych stosowanych w Unii Europejskiej, ich identyfikacją i rolą w marketingu kulinarnym.

Konferencja składała się  z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostały poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.

Celem konferencji było podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie. Spotkanie zostało zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyli  przedstawiciele polskich i francuskich instytucji państwowych, producentów  żywności, zrzeszeń branżowych oraz wyższych szkół rolniczych.

img_0255_resize.jpg

Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia dialogu zarówno na szczeblu lokalnym, jak i międzynarodowym.

Konferencja miała charakter bilateralny i była okazją do promocji polsko-francuskiej współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej.

Zaproszeni eksperci omawiali zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanawiali się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i przedsiębiorcy w tej materii.

Lista ekspertów, którzy omawiali swoje prezentacje:

I PANEL:

Pan Dariusz Goszczyński – Z-ca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Pan Marek Gąsiorowski – Slow Food Polska

Pani Nadine Ballot – Przedstawiciel Narodowego Instytutu Pochodzenia i Jakości (Francja)

Pani Izabella Byszewska – Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Pani Maria Ferri– Export Manager, Champagne Raoul Collet (Francja)

Pan Kazimierz Furczoń – Baca, Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Producentów „Gazdowie”

Pani Magdalena Głodek – p.o. Naczelnika Wydziału Oznaczeń Geograficznych, Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Pani Iwona Nurzyńska – Dyrektor Departamentu Programowania i Sprawozdawczości Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Pani prof. dr. hab. Katarzyna Duczkowska -Małysz – Szkoła Główna Handlowa

II PANEL

Pan Wojciech Lewandowski – specjalista PR, absolwent wydziału komunikacji społecznej Drury Universtiy w Springfield Missouri (USA), Producent Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, współproducent wrocławskiej imprezy „Europa na widelcu”, Producent Konkursu Polska Nalewka Roku oraz Wrocławskiego Turnieju Nalewek, członek jury licznych konkursów i turniejów nalewek Paneliści:

Pani Agnieszka Borowska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych, Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej 

Pani Barbara Kowalska – Senior Manager Działu Jakości Carrefour

Pan Alexandre Remuzon – Fromageries Triballats Rians

Pani Aleksandra Swulińska-Katulska – Kierownik Katedry Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych, Studium Gospodarstwa Domowego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Członek Kapituły Krajowej Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, autorka licznych publikacji dotyczących przetworów regionalnych i tradycyjnych

Pani Elżbieta Zawadzka – prezes spółdzielni Top Tomyśl

Pan Jan Zwoliński – członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Rady do Spraw Regionalnych i Tradycyjnych Nazw Produktów Rolnych i Środków Spożywczych przy Ministrze Rolnictwa , członek Kapituły Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Prezes Klubu Publicystów Rolnych Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczpospolitej Polskiej

Pani prof. dr. hab. Małgorzata Duczkowska-Piasecka – Szkoła Główna Handlowa

img_0281_resize.jpg      img_0279_resize.jpg

Podczas III panelu zaproszeni Goście i Eksperci, 

Paweł Loroch dziennikarz,

szef kuchni Karola Okrasa,

Hanna Szymanderska autorka książek kulinarnych oraz Piotr Adamczewski krytyk kulinarny „Polityki” i autor książek, szukali odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?”.

Polemiki wśród gości były bardzo fascynujące, a zarazem  pouczające. W trakcie tego panelu  poruszano zagadnienia dotyczące zwyczaje i tradycje kuchni polskiej. Wnioski jakie się nasuwały były budujące a mianowicie jednym z głównych zadań dla osób medialnych jest krzewienie kultury

img_0287_resize.jpg

Atrakcją konferencji okazały się  pokazy kulinarne dwóch Szefów Kuchni : Pana Michel Moran (szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris”oraz „Michel’s Brasserie”), który zaprezentował doskonałego Turbota bałtyckiego oraz Pana Wojciecha Wiciaka (szef kuchni hotelu Mercure Poznań) który zdobył podniebienia gości doskonałymi policzkami wieprzowymi. Daniami częstowano przybyłych gości.

W czasie przerw w kuluarach teatru można było rozkoszować się doskonałym  lunchem 

img_0269_resize.jpg  img_0271_resize.jpg

oraz degustować  produkty tradycyjne i regionalne Wystawców i Polskiej Izby Produktu Regionalnego. Wspaniała fasola , gołąbki z kaszą i inne doskonałe potrawy przygotowane na bazie produktów regionalnych cieszyły podniebienia gości.

img_0265_resize.jpg  img_0259_resize.jpg

Konferencja została objęta Patronatem Honorowym Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Francji oraz polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronem medialnym był : Newsgastro.pl