Propozycja na jesienne i zimowe dni? cz I

Opublikowano: 03-01-2010

Kiedy za oknem szaleje deszcz i zimno, a całodzienna szaruga daje nam się we znaki wprawiając nas w ponury nastrój, doskonałą receptą na poprawę samopoczucia mogą okazać się kulinaria…

W okresie jesienno-zimowym często dopada nas senność i zmęczenie, dlatego w tym okresie szczególnie należy zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na przeziębienia powodowane często zmieniającymi się warunkami pogodowymi.

 

Jesienną dietę warto opierać na pożywnych mięsach oraz zdrowych rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który ze względu na swój aromat podniesie walory smakowe dań, a zarazem wzmocni odporność organizmu.

Doskonałe na chłodne jesienne dni są także rozgrzewające zupy, które łatwo i szybko można przygotować po ciężkim dniu w pracy. Wykorzystując warzywa o żywych kolorach – jak marchewka, dynia, czy brokuły – możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam przemijające ciepłe i słoneczne lato.

W okresie jesienno-zimowym warto także pamiętać o grzybach leśnych, których ze względu na trwający sezon nie powinno zabraknąć w naszym menu.

Chciałbym zaproponować Państwu kilka dań, których przygotowanie będzie ciekawym doświadczeniem i zapewne dostarczy gotującym mnóstwo radości. Potrawy te nie tylko zachwycą Wasze podniebienia, ale również dzięki składnikom odżywczym pomogą zachować siły witalne potrzebne do walki z jesienno-zimowym zmęczeniem. Gorąco polecam przede wszystkim rozgrzewający krem z dyni z imbirem i kardamonem oraz duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi.

Smacznego!

Robert Sowa

cannelloni_z_serem_ricotta_i_szpinakiem.jpg

CANNELLONI Z SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM

Składniki dla 4 osób:

20 szt. makaronu cannelloni

1 ząbek czosnku

1 mała cebula pokrojona w kostkę

500 g opłukanego i sparzonego szpinaku

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

500 g sera ricotta

100 g tartego sera mozzarella

4 łyżki miąższu pomidorów

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos:

600 ml mleka 3,2%

55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)

20 g masła

Sól, świeżo mielony biały pieprz Prymat

Świeżo starta gałka muszkatołowa

2 żółtka

Sposób przygotowania:

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella, ponownie wymieszać.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. 

Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowym, posypać pomidorami i piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

duszone_podudzia_z_indyka_po_mysliwsku_z_grzybami_lesnymi.jpg

DUSZONE PODUDZIA Z INDYKA PO MYŚLIWSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI


Składniki dla 4 osób:

8 pokrojonych na małe kawałki podudzi z indyka bez skóry

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku

1 pokrojona w kostkę cebula

4  pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 g oczyszczonych kurek

100 g oczyszczonych borowików

100 ml bulionu Kucharek

200 ml czerwonego wina

2 łyżki miodu pszczelego

100 ml oliwy z oliwek

Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat

10 pomidorów cherry


Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z indyka natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać indyka. Po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.

orientalna_zupa_z_grzybow_lesnych_z_kolendra_i_sezamem.jpg

 ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonych w plastry borowików

1 cebula

2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

½ łyżeczki świeżego imbiru

1 mała tacka kiełków soi i słonecznika

Sos sojowy Kikkoman do smaku

1 l bulionu drobiowego Kucharek

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki świeżo siekanej kolendry

1 łyżka upalonych ziaren sezamu

Sambal oelek

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.