Rolnicy do kuchni

Opublikowano: 20-10-2009

 ucz_dowklejenia.jpg

Trzydziestu śmiałków, mieszkańców wsi z woj. Warmińsko-Mazurskiego, którzy zgłosili się do projektu

"Ucz się od najlepszych – zostań kucharzem potraw regionalnych”
, kończy swoją przygodę z nauką kulinarnego kunsztu. Pod okiem doświadczonych kucharzy m.in.Adama Michalskiego i  Krzysztofa Szulborskiego z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, od 16 lutego uczą się gotowania oraz zaangażowania

w pracę. Ich zmagania zakończą się w drugiej połowie listopada br.

Bezrobocie wśród rolników i ich domowników, głównie mieszkańców Gołdapi, Olecka, Nidzicy i okolic Olsztyna, to prawdziwa plaga. Stanowią oni bowiem połowę bezrobotnych w woj. Warmińsko-Mazurskim. Trudności komunikacyjne, brak wykształcenia, niewielka ilość podmiotów gospodarczych na tych terenach sprawia, że znalezienie przez nich pracy, często graniczy z cudem.

Projekt „Ucz się od najlepszych (..)” ma to zmienić. Biorą w nim udział osoby, które pożegnały się już

z zawodem rolnika i otwarte są na nowe doświadczenia. Mają na to ogromne szanse.

W akcji bierze udział 30 osób w różnym wieku.

ucz_sie_1.jpgucz_sie_12.jpg

ucz_sie_3.jpgucz_sie_11.jpg

Pod okiem profesjonalstów, m.in. Krzysztofa Szulborskiego, poznają świat gastronomii "od kuchi", ucząc się rozmaitych technik gotowania. Zajęcia odbywają się w trybie zjazdowym, a udział w nich jest bezpłatny. Kursanci otrzymują również zwrot kosztów dojazdu, mają zapewniony nocleg, stroje oraz wyżywienie.

Przyszli kucharze mogą liczyć także na wsparcie psychologiczne i doradcze w ramach  Indywidualnych Planów Działań, które opracowuje dla każdego kursanta doradca zawodowy.

ucz_sie_4.jpg

szulba_1_ok.jpg

ucz_sie_5.jpg

Niedługo okaże się jak potoczą się dalsze zawodowe losy wszystkich uczestników projektu. Egzaminy

ze zdobytej wiedzy zdała już jedna z grup. Kolejne dwie, przystąpią do nich 26 pażdziernika

oraz 19 listopada.Otrzymany po ich zdaniu certyfikat, ma ułatwić im zdobycie pracy w branży gastronomicznej (restauracjach, zajazdach w których serwowane są potrawy regionalne, pensjonatach)

oraz otworzenie własnej działalności.

Projekt organizowany jest przez Fundację na rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy "Nowe Media". Realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Wojewódzkim Urzędem Pracy

w Olsztynie
i współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.