Szkoła to początek, a nie koniec nauki

Opublikowano: 09-05-2016

Nowe technologie, zmieniające się trendy, nowe potrzeby klientów i zmieniający się rynek sprawiają, że w wielu branżach specjaliści muszą stale się doskonalić. Mistrzowie cukiernictwa i piekarstwa mówią nawet, że „muszą biec”, by tytuł mistrza utrzymać przez całe zawodowe życie. Teraz będzie łatwiej. Powstało miejsce w sieci łączące prawdziwych mistrzów wypieków i tych, którzy do tego grona aspirują. 

Szacuje się, że w Polsce działa ponad 10 tysięcy zakładów branży piekarskiej i cukierniczej. I choć sektor ten przeżywa swoje wzloty i upadki, to jedna z nielicznych kategorii sklepów detalicznych w których zdarza nam się obserwować długie kolejki klientów. Uznana marka, dobrej jakości składniki i przede wszystkim wyjątkowy smak – to klucze do sukcesu wśród konsumentów. 

3

„Zawód piekarza i cukiernika nie jest łatwy. Branża stale się zmienia, bo odpowiadamy ciągle nowym trendom, które wynikają z potrzeb klientów, a i technologia co dzień podnosi poziom naszej pracy. 
Do tego chcemy każdego dnia wypiec tak samo dobry i piękny chleb, stworzyć tak samo dobry
 i piękny tort. Jakość naszej pracy musi więc wzrastać dwadzieścia cztery godziny na dobę, siedem dni w tygodniu”
 – mówi piekarz z trzydziestopięcioletnim stażem, Maciej Jankowski, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl  mistrzowiewypiekow_bialePowstanie portalu to odpowiedź na potrzeby branży. Łączy on bowiem ludzi, których bez przesady nazwać można czempionami swojego fachu z tymi, którzy do tego grona pretendują. Portal odpowiada więc na potrzebę ciągłego doskonalenia się, o której wspominał Maciej Jankowski. Jest też szansą dla młodych adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej. Aktualności, trendy, receptury i inspiracje to ważny element rozwoju dla każdego ucznia. 

1

„Zaglądanie do miejsca pełnego wiedzy jest potrzebne każdemu. W tej branży nie można stać 
w miejscu. Tu trzeba biec. Tytuł Mistrza nie jest nikomu dany raz na zawsze. Trzeba o niego walczyć” –
 przekonuje Marcin Surdyk, cukiernik z dwudziestoletnim doświadczeniem, autor przepisów i porad na www.mistrzowiewypiekow.pl 

2

Marcin Surdyk podkreśla znaczenie rywalizacji w cukierniczym zawodzie nie bez przyczyny. Sam w 2008 roku zajął III miejsce w Mistrzostwach Polski w deserach. Teraz uczy innych, jak osiągać sukcesy. Podstawowy warunek to chęć do ciągłego rozwoju i doskonalenia swoich umiejętności. Ale w czasach, w których małe i duże blogi kulinarne powstają jak grzyby po deszczu, nie każdy da nam pewność, że to co napisano jest fachowe i sprawdzone. Nie wszystko więc pomoże nam stać się mistrzem. Warto więc sięgać do sprawdzonych źródeł, za którymi stoją autorytety w branży.