The World’s Best Female Chef 2017

Opublikowano: 27-01-2017

Zrzut ekranu 2017-01-24 o 22.32.29

The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants to nagroda branży gastronomicznej, przyznawana przez magazyn kulinarny Restaurant od 2002, opiera się o ankietę sporządzaną przez szefów kuchni, krytyków kulinarnych, restauratorów i smakoszy. Pozycjonuje 50 najlepszych, według jury, restauracji świata. Nagroda ma promować nowe trendy kulinarne i poszukiwania w kuchni. Każdy z członków jury ma za zadanie odwiedzić restauracje na które głosuje w ciągu 18 miesięcy przed wydaniem werdyktu. Głosować mogą na restaurację zarówno ze swojego regionu, jak i spoza niego.

W tym roku nagroda została przyznana Szefowej restauracji Hiša Franko An’ie Roš

Dla An’y Roš gotowanie nigdy nie było celem życiowym – zwłaszcza w oczach jej ojca, który był lekarzem i matki dziennikarki z rodziny dyplomatów. Jednak gdy bohaterka poznała swojego męża Valter’a, jej praca i studia w kierunku dyplomacji niespodziewanie dobiegły końca. Postanowili wtedy przejąć restaurację jego rodziców w odległej dolinie Soca w Słowenii.

Z własnego wyboru rzuciła się w wir nieznanego jej wcześniej świata kulinarnego, bez doświadczenia i treningu gastronomicznego zaczęła prowadzić lokal „Hiša Franco”. Prawie 20 lat później wprowadziła swój kraj na mapę gastronomiczną, zagrała w swoim odcinku serialu Netflix  w hitowej serii Chef’s Table, W tym roku została  The World’s Best Female Chef, czyli najlepszą na świecie szefową kuchni!

Fot.KUKBUKRafałMeszka (22)

Roš nie urodziła się ze szczególną pasją do gotowania, kuchnia nie miała dla niej dużego znaczenia. Można powiedzieć, że specjalizuje się we wszystkim, nawet bez doświadczenia była w stanie doprowadzić swoją restaurację do najwyższego szczebla kunsztu kulinarnego, która przyciągnęła międzynarodową uwagę. Ponad to posługuje się pięcioma językami, do 18 roku życia była członkinią Jugosłowiańskiej reprezentacji narciarskiej, w środowisku akademickim osiągnęła naukowy stopień międzynarodowy oraz dyplomatyczny. 

Po odzyskaniu niepodległości w 1991 roku tylko, Słowenia w latach dziewięćdziesiątych nie była siedliskiem kreatywności. Budząc się po latach względnej izolacji komunizmu, zyskała swobodę, dzięki czemu kuchnia lokalna zaczęła przechodzić ogromną transformację. Hiša Franko była popularną restauracją prowadzoną przez teściów An’y, wprowadzających potrawy oparte na podstawowych, lokalnych składnikach. Część zmian wywodziła się z dociekliwości oraz zainteresowania Ros, pragnienia zabawy produktami regionalnymi.

Roš doznała olśnienia w chwili gdy zobaczyła rosnące na polach topinambury (słoneczniki bulwiaste), którymi żywi się trzodę chlewną i dziki. Był to swego rodzaju moment przełomowy, gdyż w łaski restauracji weszły produkty, których nie trzeba było daleko szukać. Postanowiła rozpocząć gotowanie z tym niepozornym i łatwo dostępnym składnikiem i stworzyć coś z niczego. Jej ciekawość wywołała zainteresowanie ​​wśród mieszkańców, którzy zwrócili uwagę na wcześniej ignorowane i niezrozumiane produkty.

FotRadekJuchnowicz (4)

Roš przeniosła te składniki do restauracji, zaczęła je łączyć ze sobą, tworząc piękne dania. Jedną z takich kompozycji był na przykład pstrąg z wątróbką z białymi szparagami i różowym grejpfrutem. Natomiast Valter, który doskonale odnalazł się w roli kipera – degustatora, oceniający smak przyrządzonych potraw, rozpoczął produkcję lokalnych serów Tolmin w domowej piwnicy.

Chociaż nie ma gwiazdki Michelin w Słowenii, a kraj jest nieco przyćmiony przez kulinarne sukcesy sąsiadów – Włochy i Austria, Roš jest napędem Hiša Franko na globalnym rynku gastronomicznej sceny i zdobyła miejsce wśród najlepszych na świecie kucharzy. Przytulna, rodzinna restauracja  położona w sielankowej wsi z widokiem na bujną Soca sam Valley, teraz przyciąga klientów z całego świata. Chcą próbować unikalne menu składające się z  pięciu lub dziewięciu dań degustacyjnych Roš.

Podąża śladami Dominique Crenn, Hélène DarrozeAnne-Sophie Pic i jako najlepsza na świecie Kobieta Szef mówi, że wykorzysta nagrodę po to by zmienić postrzeganie kulinariów w maleńkich krajach. Nie ma wątpliwości, że to będzie sukces!

Gratulujemy !!! I zapraszamy po raz kolejny do Polski.

http://www.theworlds50best.com/awards/best-female-chef