Wigilia OSSKiC – Podsumowanie 10 lat istnienia organizacji.

Opublikowano: 15-12-2009

        img_0871_resize.jpg

W miniony weekend tj. 11-13 grudnia 2009,odbyło się coroczne spotkanie wigilijne Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. W tym roku gościny udzielił Hotel Mercure w Jeleniej Górze. 

                 osskicduze.jpg                          logomercurejelenia.jpg

Sobotnie spotkanie  rozpoczęto  o godzinie 11-tej posiedzeniem, na którym podsumowano 10 lat działalności stowarzyszenia, oraz przedstawiono plany na przyszły rok.

 

img_0813_resize.jpg

 

W podsumowaniu wymieniono wiele płaszczyzn, na których działa OSSKiC. Wśród nich, jest organizacja różnego rodzaju imprez i konkursów, współpraca ze szkołami, wspieranie indywidualnych działań regionalnych członków stowarzyszenia. Szczególnie zwrócono uwagę na wspieranie samodzielnych projektów członków OSSKiC. Przykładem może być działalność pana Mariusza Tkaczyka z Dolnego Śląska, dzięki któremu doszło chociażby do organizacji tegoż właśnie spotkania wigilijnego.  Jako bardzo istotny sukces OSSKiC wskazano powołanie Drużyny Narodowej Juniorów na wyjazd do Luksemburga w listopadzie 2010.

Według planów natomiast, rok 2010 ma upłynąć przede wszystkim  pod  znakiem szeroko pojętej rywalizacji w kraju i zagranicą. Drużyny OSSKiC będą startować w wielu konkursach kulinarnych. Rok 2010 rozpocznie się dla stowarzyszenia bardzo ciekawie, bo wyjazdem na kongres WACS do Chile. Wspomniano, że współpraca z organizacją WACS procentuje już teraz, a znormalizowanie druków konkursowych to mały krok do przeprowadzania konkursów pod jej egidą. Zaplanowano także znacznie większe wsparcie merytoryczne dla  szkół gastronomicznych.

Paweł Malewski przedstawił projekt zatytułowany „Profesjonalnie przygotowany kucharz”. Zapraszał jednocześnie do  skorzystania z udziału w szkoleniu kulinarnym, w którym mogą brać udział kucharze obu płci powyżej 45 roku życia. Patronat nad tym szkoleniem objął oczywiście Stalgast.

img_0825_resize.jpg

Spotkaniu towarzyszyły prezentacje sponsorskie, które umożliwiły poznanie sponsorów współpracujących z OSSKiC.

img_0835_resize.jpg  img_0841_resize.jpg

img_0849_resize.jpg  img_0850_resize.jpg

Podziękowano wszystkim sponsorom za dotychczasową współpracę i zaproszono do dalszych wspólnych działań. Podkreślono, że Zarząd jest organem sprawującym nadzór, natomiast najważniejszymi w organizacji są przede wszystkim jej członkowie.

img_0821_resize.jpg

  Gdy na niebie zabłysła pierwsza gwiazda, zwyczajem wigilijnym goście stawili się licznie w sali bankietowej. Zaraz po wejściu wszyscy otrzymali znaczki OSSKiC. Przybyłych gości powitał uroczyście prezes stowarzyszenia, Dariusz Zahorański w asyście całego zarządu. Podziękował wszystkim zebranym za przybycie. Kolejnym, bardzo ważnym punktem programu było rozdanie nominacji nowo powołanej Drużyny Narodowej Seniorów do Luxemburga 2010.

W skład w/w drużyny weszli:

img_0899_resize.jpg

1. WITEK IWAŃSKI– CHEF DE PARTIE-HOTEL HILTON WARSZAWA

2.ANDRZEJ ŻELEŻKIEWICZ  -SZEF KUCHNI-KARCZMA JANA-OLSZTYN

3.SEBASTIAN KRAUZOWICZ  -SZEF KUCHNI-HOTEL CROCUS -ZAKOPANE

img_0902_resize.jpg

4.MARCIN STELMASZYK-SZEF KUCHNI-HOTEL HOŁUBOWSKI -PIŁA

5.MARIUSZ SIWAK-SZEF KUCHNI-HOTEL PARK-SZCZECIN

6.MACIEJ WOŻNIAK-SZEF KUCHNI-HOTEL KORTOWO

7.JAROSŁAW BIEŃKOWSKI-SZEF KUCHNI-RESTAURACJA SATYNA -ŁÓDŻ

8.PAWEŁ MAŁECKI-KIEROWNIK DZIAŁU DEKORACJI I PRALIN-CUKIERNIA SOWA-BYDGOSZCZ

9.MARIUSZ BURITTA -CHEF DE PARTIE-CUKIERNIA SOWA -BYDGOSZCZ

 img_0896_resize.jpg

TRENER DRUŻYNY-ZENON HOŁUBOWSKI -EXECUTIVE CHEF -TAWERNA TOSCANA I HOTEL HOŁUBOWSKI –PIŁA

Ponieważ czas Świąt Bożego Narodzenie kojarzy się nierozerwalnie z podarunkami, prezes Dariusz Zahorański poinformował zebranych,  że zaoszczędzone jedzenie trafi wraz z prezentami do Domu Dziecka w Jeleniej Górze. Przybyła na uroczystość pani dyrektor tej placówki, w imieniu dzieci i swoim, podziękowała bardzo za ten wspaniały gest.

img_0909_resize.jpg

Zaskoczeniem dla wszystkich było wystąpienie pań wykładowczyń z Warszawskich Szkól Gastronomicznych na Poznańskiej i Majdańskiej, które podziękowały za wspaniałą współpracę i złożyły na ręce prezesa Dariusza dyplomy z podziękowaniami.

img_0933_resize.jpg

Nie zabrakło oczywiście życzeń oraz przełamania się tradycyjnym opłatkiem. 

Miłym zaskoczeniem był prezent dla OSSKiC jaki na ręce Dariusza Zahorańskiego zlozył Jacek Rajnsz z firmy Gastromedia. Były to noże firmy  DICK ktore specjalnie na okoliczność 10-lecia OSSKiC zostały oznakowane logiem tej organizacji.  

img_0975_resize.jpg

img_0977_resize.jpg

Aby dobre humory nie opuszczały zaproszonych gości, wieczór  został uatrakcyjniony występem kabareciarza, Jacka Ziobro, który rozśmieszył wszystkich  do łez.

img_1017_resize.jpg  img_0891_resize.jpg

Następnie Ewelina Babiarz swym śpiewem uświetniła wieczór, zapewniając zebranym chwile refleksji. Oczywiście najwięcej radości sprawiła gościom loteria, w której prawie wszyscy byli wygranymi. 

Wspólne śpiewanie kolęd, podarunki, podziekowania  to wszystko sprawiło że, wieczór został uznany za bardzo uroczysty i udany, a wszyscy goście opuszczali salę zadowoleni.

Specjalne podziekowania dla sponsorów spotkania wigilijnego którymi w tym roku byli:

Hotel Mercur Z szefem Kuchni Dariuszem Wyborskim i dyrektorem Generalnym hotelu,

Makro Cash(stół Rybny),

Farutex,

Wilbo,

Limito

Gronex,

Janex,

Sprytna Gosposia Warszawa,

Unilever,

Vandemortelle,

Debic,

Olewnik,

InterEuropol,

Hiestand,

Kamis,

Bonduelle,

Oerelmans,

Iglorenoma,

Bongrain Polska, 

Laktalis,

MJŚwidnica,

Carlsberg,

Nemiroff,

Bols,

Dilmah



 img_0868_resize.jpg