Wigilia OSSKiC – Podsumowanie 10 lat istnienia organizacji.
Opublikowano: 15-12-2009
W miniony weekend tj. 11-13 grudnia 2009,odbyło się coroczne spotkanie wigilijne Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. W tym roku gościny udzielił Hotel Mercure w Jeleniej Górze.
Sobotnie spotkanie rozpoczęto o godzinie 11-tej posiedzeniem, na którym podsumowano 10 lat działalności stowarzyszenia, oraz przedstawiono plany na przyszły rok.
W podsumowaniu wymieniono wiele płaszczyzn, na których działa OSSKiC. Wśród nich, jest organizacja różnego rodzaju imprez i konkursów, współpraca ze szkołami, wspieranie indywidualnych działań regionalnych członków stowarzyszenia. Szczególnie zwrócono uwagę na wspieranie samodzielnych projektów członków OSSKiC. Przykładem może być działalność pana Mariusza Tkaczyka z Dolnego Śląska, dzięki któremu doszło chociażby do organizacji tegoż właśnie spotkania wigilijnego. Jako bardzo istotny sukces OSSKiC wskazano powołanie Drużyny Narodowej Juniorów na wyjazd do Luksemburga w listopadzie 2010.
Według planów natomiast, rok 2010 ma upłynąć przede wszystkim pod znakiem szeroko pojętej rywalizacji w kraju i zagranicą. Drużyny OSSKiC będą startować w wielu konkursach kulinarnych. Rok 2010 rozpocznie się dla stowarzyszenia bardzo ciekawie, bo wyjazdem na kongres WACS do Chile. Wspomniano, że współpraca z organizacją WACS procentuje już teraz, a znormalizowanie druków konkursowych to mały krok do przeprowadzania konkursów pod jej egidą. Zaplanowano także znacznie większe wsparcie merytoryczne dla szkół gastronomicznych.
Paweł Malewski przedstawił projekt zatytułowany „Profesjonalnie przygotowany kucharz”. Zapraszał jednocześnie do skorzystania z udziału w szkoleniu kulinarnym, w którym mogą brać udział kucharze obu płci powyżej 45 roku życia. Patronat nad tym szkoleniem objął oczywiście Stalgast.
Spotkaniu towarzyszyły prezentacje sponsorskie, które umożliwiły poznanie sponsorów współpracujących z OSSKiC.
Podziękowano wszystkim sponsorom za dotychczasową współpracę i zaproszono do dalszych wspólnych działań. Podkreślono, że Zarząd jest organem sprawującym nadzór, natomiast najważniejszymi w organizacji są przede wszystkim jej członkowie.
Gdy na niebie zabłysła pierwsza gwiazda, zwyczajem wigilijnym goście stawili się licznie w sali bankietowej. Zaraz po wejściu wszyscy otrzymali znaczki OSSKiC. Przybyłych gości powitał uroczyście prezes stowarzyszenia, Dariusz Zahorański w asyście całego zarządu. Podziękował wszystkim zebranym za przybycie. Kolejnym, bardzo ważnym punktem programu było rozdanie nominacji nowo powołanej Drużyny Narodowej Seniorów do Luxemburga 2010.
W skład w/w drużyny weszli:
1. WITEK IWAŃSKI– CHEF DE PARTIE-HOTEL HILTON WARSZAWA
2.ANDRZEJ ŻELEŻKIEWICZ -SZEF KUCHNI-KARCZMA JANA-OLSZTYN
3.SEBASTIAN KRAUZOWICZ -SZEF KUCHNI-HOTEL CROCUS -ZAKOPANE
4.MARCIN STELMASZYK-SZEF KUCHNI-HOTEL HOŁUBOWSKI -PIŁA
5.MARIUSZ SIWAK-SZEF KUCHNI-HOTEL PARK-SZCZECIN
6.MACIEJ WOŻNIAK-SZEF KUCHNI-HOTEL KORTOWO
7.JAROSŁAW BIEŃKOWSKI-SZEF KUCHNI-RESTAURACJA SATYNA -ŁÓDŻ
8.PAWEŁ MAŁECKI-KIEROWNIK DZIAŁU DEKORACJI I PRALIN-CUKIERNIA SOWA-BYDGOSZCZ
9.MARIUSZ BURITTA -CHEF DE PARTIE-CUKIERNIA SOWA -BYDGOSZCZ
TRENER DRUŻYNY-ZENON HOŁUBOWSKI -EXECUTIVE CHEF -TAWERNA TOSCANA I HOTEL HOŁUBOWSKI –PIŁA
Ponieważ czas Świąt Bożego Narodzenie kojarzy się nierozerwalnie z podarunkami, prezes Dariusz Zahorański poinformował zebranych, że zaoszczędzone jedzenie trafi wraz z prezentami do Domu Dziecka w Jeleniej Górze. Przybyła na uroczystość pani dyrektor tej placówki, w imieniu dzieci i swoim, podziękowała bardzo za ten wspaniały gest.
Zaskoczeniem dla wszystkich było wystąpienie pań wykładowczyń z Warszawskich Szkól Gastronomicznych na Poznańskiej i Majdańskiej, które podziękowały za wspaniałą współpracę i złożyły na ręce prezesa Dariusza dyplomy z podziękowaniami.
Nie zabrakło oczywiście życzeń oraz przełamania się tradycyjnym opłatkiem.
Miłym zaskoczeniem był prezent dla OSSKiC jaki na ręce Dariusza Zahorańskiego zlozył Jacek Rajnsz z firmy Gastromedia. Były to noże firmy DICK ktore specjalnie na okoliczność 10-lecia OSSKiC zostały oznakowane logiem tej organizacji.
Aby dobre humory nie opuszczały zaproszonych gości, wieczór został uatrakcyjniony występem kabareciarza, Jacka Ziobro, który rozśmieszył wszystkich do łez.
Następnie Ewelina Babiarz swym śpiewem uświetniła wieczór, zapewniając zebranym chwile refleksji. Oczywiście najwięcej radości sprawiła gościom loteria, w której prawie wszyscy byli wygranymi.
Wspólne śpiewanie kolęd, podarunki, podziekowania to wszystko sprawiło że, wieczór został uznany za bardzo uroczysty i udany, a wszyscy goście opuszczali salę zadowoleni.
Specjalne podziekowania dla sponsorów spotkania wigilijnego którymi w tym roku byli:
Hotel Mercur Z szefem Kuchni Dariuszem Wyborskim i dyrektorem Generalnym hotelu,
Makro Cash(stół Rybny),
Farutex,
Wilbo,
Limito
Gronex,
Janex,
Sprytna Gosposia Warszawa,
Unilever,
Vandemortelle,
Debic,
Olewnik,
InterEuropol,
Hiestand,
Kamis,
Bonduelle,
Oerelmans,
Iglorenoma,
Bongrain Polska,
Laktalis,
MJŚwidnica,
Carlsberg,
Nemiroff,
Bols,
Dilmah