„Kolacja na 4 ręce” – krakowski projekt z gwiazdką

Opublikowano: 21-03-2017

Już 23 marca w krakowskiej restauracji Studio Qulinarne pojawi się specjalny gość – słynny włoski kucharz i zdobywca Gwiazdki Michelin Felice Lo Basso. Razem z Giacomo Manzali, szefem kuchni w Studio Qulinarnym, przygotuje wyjątkową kolację dla gości. Spotkanie zainauguruje projekt restauracji „Kolacja na 4 ręce”.

Inicjatywa kulinarna jest autorskim pomysłem Katarzynę Grüning, właścicielki restauracji Studio Qulinarne, oraz szefa kuchni Giacomo Monzali.

– Polska gastronomia stale się rozwija i oferuje gościom coraz bardziej interesujące pomysły, które mają podbijać ich podniebienia i trafiać w wyszukane gusta. Chcieliśmy stworzyć w Krakowie projekt, który będzie wyróżniać się na tle innych i spełni oczekiwania najbardziej wymagających osób. Stąd właśnie wziął się pomysł na organizację cyklu kolacji, które będą nie tylko ucztą dla wszystkich zmysłów, ale także ciekawym doświadczeniem – wyjaśnia Katarzyna Grüning.

Co miesiąc nowa gwiazd(k)a

W ramach projektu „Kolacja na 4 ręce” każdego miesiąca w restauracji Studio Qulinarne organizowane będą spotkania, w trakcie których tytułową kolację przygotowywać będzie dwóch szefów kuchni. Do Giacomo Monzali, na co dzień pracującego w Studio Qulinarnym, za każdym razem będzie dołączać gość specjalny – szef kuchni nagrodzony Gwiazdką Michelin. 

Spotkania w ramach „Kolacji na 4 ręce” pozwolą naszym gościom poznać światowej sławy szefów kuchni i co najważniejsze – spróbować przygotowywanych przez nich potraw. W Krakowie nie mamy jeszcze restauracji nagrodzonej Gwiazdką Michelin, ale dzięki Studiu Qulinarnemu i temu projektowi nie będzie to już stanowić przeszkody przed poznaniem kuchni tej klasy – mówi restauratorka Katarzyna Grüning. 

Spotkanie dwóch włoskich mistrzów

Podczas pierwszego spotkania gościem specjalnym będzie pochodzący z nadmorskiej miejscowości Molfetta we Włoszech Felice Lo Basso. Słynny na całym świecie szef kuchni prowadzi w Mediolanie swoją autorską restaurację Felix Lo Basso Restaurant, która w 2011 roku zdobyła najbardziej prestiżowe odznaczenie w świecie gastronomi – Gwiazdkę Michelin. Serwowana przez Włocha kuchnia uznana została za pełną finezji i kreatywności, a jego dania wielu ekspertów określa arcydziełami. Felice Lo Basso łączy w swoim stylu kulinarnym elementy kuchni nadmorskiej z górską oraz chętnie eksperymentuje z kształtem, kolorem i wariacją smaków. 

Włoski kucharz jest także jednym z szefów, z którymi pracował Giacomo Monzali, zanim przyjechał do Krakowa, aby tutaj kontynuować swoją kulinarną karierę.

Pierwsza kolacja w ramach tego projektu to dla mnie okazja, aby ponownie spotkać się w kuchni z Felice Lo Basso. Jest to jedna z najbardziej inspirujących osób, jakie poznałem podczas swojej kulinarnej kariery. Cieszę się, że po latach znowu będziemy mieć okazję do przygotowania wyjątkowej uczty dla Gości – mówi Giacomo Monzali, szef kuchni w Studio Qulinarnym.

Kolacja będzie mieć charakter kameralnego wieczornego spotkania, czyli tzw. gala dinner. Na początek goście zostaną powitani aperitifem w postaci specjalnie wyselekcjonowanego wina musującego. Następnie do kulinarnej uczty zaproszą ich sami szefowie kuchni, z którymi będzie można później porozmawiać. Kolacja zostanie zaserwowana Gościom w formule fine dining, a menu obejmować będzie siedem dań w wersjach degustacyjnych – do każdego z nich dobrane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina, które podkreślą i dopełnią smakowe doznania. 

Zdjecie_kolacja

Menu kolacji dostępne jest na stronie http://www.studioqulinarne.pl/kolacje-na-4-rece/  

Rezerwacja miejsc

Podczas „Kolacji na 4 ręce” restauracja Studio Qulinarne oddaje do dyspozycji Gości 45 miejsc. Aby wziąć udział w spotkaniu, niezbędne jest dokonanie wcześniejszej rezerwacji – kontakt dostępny jest na stronie internetowej restauracji:  www.studioqulinarne.pl

***

Restauracja Studio Qulinarne znajduje przy ul. Gazowej 4 w zabytkowym budynku dawnego garażu zajezdni autobusowej na terenie Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie. To miejsce, w którym autorska i innowacyjna kuchnia łączy się z eleganckim i stylowym wnętrzem. 

Właścicielką restauracji jest Katarzyna Gruning, która posiada także drugi lokal – Industrial Resto&Bar. Poza działalnością restauratorską zajmuje się również architekturą wnętrz. Szefem kuchni restauracji Studio Qulinarne jest Giacomo Monzali. 

W ofercie restauracji znajdują się trzy-, pięcio- oraz siedmiodaniowe sety degustacyjne uzupełniane o Amouse Bouche, Pre-dessert oraz Petit Four. Każdego tygodnia opracowywana jest nowa propozycja menu. Całość wzbogacona jest o starannie wyselekcjonowaną ofertę win przygotowaną przez Mistrza Sommelierów – Krzysztofa Kocierza.

Restauracja Studio Qulinarne zdobyła wiele prestiżowych odznaczeń – dwa komplety sztućców Michelin w 2016 roku, dwie czapki kucharskie w przewodniku Gault&Millau 2015, Wine Spectator Award of Excellence 2014 oraz TripAdvisor Certificate of Excellence 2014.

Katarzyna Grüning

Właścicielka restauracji Studio Qulinarne. Restauratorka oraz architekt – oryginalne wnętrze lokalu mieszczącego się w zabytkowym garażu jest jej autorskim konceptem. Entuzjastka oryginalnych smaków oraz dalekich podróży, z których przywozi kulinarne inspiracje. Wykorzystuje je nie tylko w Studio Qulinarnym, ale również w Industrial Resto&Bar – nowatorskim koncepcie kulinarnym, który łączy się z przestrzenią wystawienniczą trójwymiarowej Galerii Grüning. Jest także właścicielką biura projektowego Grüning Interior Design.

Giacomo Monzali

Szef kuchni w restauracji Studio Qulinarne. Włoski kucharz (pochodzący z Rimini), który zdobywał szlify kulinarne w kuchniach całego świata – m.in. w Madrycie, Dubaju, Mediolanie, Londynie czy Genewie. Pracował z takimi gwiazdami świata gastronomii, jak Felice Lo Basso (* Michelin), Chris i Jeff Galvinowie (*), Diego Rossi (*) czy Sergi Arola (**). Po przyjeździe do Polski został szefem kuchni Studia Qulinarnego – zastąpił na tym stanowisku Paulo Airaudo (*), który poświęcił się projektowi autorskiej restauracji Amelia w San Sebastian.