Tłusty czwartek według przepisów Hanny Szymanderskiej
Opublikowano: 11-02-2010
Okrągły, z brązową skórką, polany lukrem i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Tradycyjnie nadziewany konfiturą różaną, choć dziś eksperymentuje się z nadzieniem ajerkoniakowym, toffi lub budyniem. Mimo, że jeden zawiera ok. 250 kalorii, chyba nikt nie wyobraża sobie bez niego tłustego czwartku. Szczególnie, że według wierzeń kto nie zje w ten dzień pączka musi się liczyć z niepowodzeniem i brakiem szczęścia.
Statystycznie każdy Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. W całej Polsce zjadamy ich tego dnia około 100 milionów.
Najtańszy pączek kosztuje ok. 80 gr. Jego średnia cena to ok. 1,80 zł. Za lepsze pączki w renomowanych cukierniach zapłacimy w granicach 2,50 – 3,50 zł.
A dla tych, którzy sami chcą przygotować coś dobrego na koniec karnawału prezentujemy tradycyjne przepisy Hanny Szymanderskiej na tłusty czwartek.
Przepis na pyszne pączki autorstwa Hanny Szymanderskiej
Składniki:
1/2szklanki mąki
30 g drożdży
6 żółtek
¼ szklanki cukru waniliowego
7 łyżek masła
1 łyżka wódki
1 szklanka przegotowanego letniego mleka
¾ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 skórka z cytryny
Do smażenia olej lub smalec
Konfitura różana
Drożdże ucieramy z łyżką cukru, 1/4 dolewamy mleka, przykrywamy zostawiamy w cieple. Z cukru i żółtek ucieramy kogel mogel i dodajemy resztę mleka. Mąkę i sól przesiewamy do miski wlewany żółtka z mlekiem dodajemy drożdże i skórkę z cytryny, mieszamy dodajemy wódkę i wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Potem lekko natłuszczonymi dłońmi urywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy na placek konfiturę i tworzymy kulkę. Kładziemy zlepioną stroną na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrosną przekręcamy na drugą stronę i ponownie przykrywany ma chwilę. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i na gorący tłuszcz wrzucamy partiami pączki. Smażymy bez przykrycia, a gdy się zarumienią odwracamy na drugą stronę. Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i polewamy lukrem.
Pączki polskie
Składniki:
1,5 szklanki mąki
30 g drożdży
6 żółtek
1/4 szklanki cukru
7 łyżek masła
łyżka czystej wódki
szklanka przegotowanego ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
łyżka cukru
skórka starta z cytryny
smalec do smażenia
konfitura z róży
cukier puder wymieszany z wanilią
Laskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do cukru pudru, zostawiamy na kilka dni.
Drożdże ucieramy z łyżką cukru i 1/4 szklanki mleka, przykrywamy, zostawiamy w cieple. Cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, mieszamy z pozostałym mlekiem. Ogrzaną mąkę i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy wódkę i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykrywamy, zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, nakładamy konfiturę. Zbieramy ciasto wokół konfitury, sklejamy, aby utworzyła się niewielka kula. Układamy (zlepioną stroną do dołu) na posypanej mąką serwecie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrosną, przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i ponownie zostawiamy na chwilę. W płaskim rondlu z grubym dnem mocno rozgrzewamy smalec – sprawdzamy, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kawałek ciasta. Jeśli się od razu zrumieni, można smażyć pączki. Na gorący smalec partiami wkładamy pączki i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia. Gdy się zrumienią z jednej strony, obracamy. Smażenie pączków bez przykrycia sprawia, że po obróceniu wypływają wyżej, a na obwodzie tworzy się równiutka jaśniejsza obrączka. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Pączki warszawskie
zaczyn:
60-70 g drożdży
1/2 szklanki mleka
łyżka mąki
łyżeczka cukru
ciasto:
500 g mąki pszennej
7 żółtek
130 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
(lub 1/2laski wanilii)
szklanka słodkiej śmietanki
130 g masła
sól
1/2 szklanki konfitury z róży
50 g drobno posiekanych
migdałów
smalec do smażenia
cukier puder lub lukier
Ucieramy drożdże z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem, wstawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Do rondelka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy na parze na gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto co najmniej 15-20 minut. Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione, ale chłodne masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1- 1,5 godziny). Dokładnie mieszamy konfiturę z róży z posiekanymi migdałami. Formujemy pączki, nadziewamy różą i partiami smażymy.
Chrust, czyli faworki
Składniki:
1,25 – 1,5 szklanki mąki
4 łyżki masła
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
łyżka spirytusu lub rumu
cukier puder
smalec i łyżka spirytusu
do smażenia
Życzymy smacznego!