Z wizytą na Krasnołęckiej
Opublikowano: 08-04-2010
Dzisiaj zapraszamy do Technikum Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznego i Szkoły Policealnej przy ul. Krasnołęckiej 3.
Technikum Hotelarsko-Turystyczno- Gastronomiczne Nr 21 posiada następujące profile:
– Technik Hotelarstwa,
– Technik Obsługi Turystycznej,
– Technik Organizacji Usług Gastronomicznych,
– Kelner,
– Kucharz.
Oto profile Szkoły Policealnej Nr 13:– Technik Hotelarstwa,
– Technik Obsługi Turystycznej,
– Kelner – specjalizacja sommelierska,
– Kucharz.
Od 10 latna czele Zespołu stoi Pani Bogusława Pieńkowska. Jest dyrektorem od 2002 roku, ale w szkole pracuje od 1992 roku. Wcześniej prowadziła lektorat języka francuskiego na Wydziale Romanistyki.
Jednym z jej ostatnich sukcesów było stworzenie kierunku kelner – sommelier. Zresztą jak sama twierdzi, zainteresowała się tą specjalizacją, gdy zaczęła jeździć do winnic na szkolenia i wymiany z młodzieżą.
Od bardzo wielu lat placówka prowadzi współpracę ze Stowarzyszeniem Europejskich Szkół Hotelarsko-Turystycznych (Association Europeennee des Ecoles d’Hotelle rie et de Tourisme – AEHT) z siedzibą w Luksemburgu.
Szkoła ma bardzo bogatą ofertę edukacyjną. Uczestniczy w wielu konkursach, warsztatach na miejscu i za granicą. Projekty Leonardo Da Vinci, Sokrates-Comenius stanowią stały element życia szkoły.
Uczniowie biorą udział w konkursach:
– Stowarzyszenia Europejskich Szkół Hotelarsko-Turystycznych (należy ok. 400 szkół),
– sushi, który odbywa się co 2 lata w Lionie, gdzie jury złożone jest tylko z Japończyków. Do tego konkursu młodzież przygotowywana jest przez restaurację Tomo.– Młodego Barmana w Pryszowie na Słowacji,
– Coupe George Baptiste. W tym roku technikum przy Krasnołęckiej podjęło się zadania zorganizowania zmagań konkursowych na terenie Warszawy. Wcześniej odbywały się one w Kanadzie, Wietnamie, Meksyku, Japonii. W przyszłym roku to zadanie stoi przed Francją. Konkurs kelnerko- sommelierski jest bardzo trudny. Składa się z dwóch części: teoretycznej w języku francuskim lub angielskim i dotyczy kuchni europejskiej oraz praktycznej, na którą składa się siedem-osiem konkurencji,
– w Olimpiadzie Młodych Barmanów, której organizatorem jest Bacardi-Martini.
W szkole uczy się 400 uczniów. Rada pedagogiczna liczy 44 doświadczonych pedagogów. Dyrektor Bogusława Pieńkowska ceni swoich współpracowników, którzy podnoszą swoje kwalifikacje i na bieżąco śledzą wszelkie nowości.
Młodzież odbywa praktyki w renomowanych warszawskich hotelach , restauracjach i biurach turystycznych. Niestety czas praktyk jest coraz mocniej uszczuplany, co zmniejsza możliwość zdobywania wiedzy i umiejętności praktycznych uczniów w przyszłych zakładach pracy. W tej chwili w technikum pierwsza, druga i trzecia klasa ma po cztery tygodnie praktyk, co jest stanowczo niewystarczające. W takich szkołach jak ta praktyki i nauka języków stanowią podstawę edukacji.
Pani dyrektor ubolewa, że tylko kelnerzy mają możliwość uczenia się elementów psychologii. Tymczasem w szkole gastronomiczno-hotelarsko-turystycznej młodzież powinna poznawać tajniki wiedzy dotyczących kontaktów interpersonalnych, gdyż ich przyszły zawód opiera się na bezpośrednim obcowaniu z drugim człowiekiem-klientem. Pani Bogusława Pieńkowska chce skorzystać ze środków unijnych i stworzyć program, w którym uczniowie będą mieli zajęcia z komunikacji, budowania wartości, radzenia sobie w sytuacjach stresogennych, z trudnym klientem itp.
W najbliższym czasie szkoła planuje rozbudowę. Chce stworzyć nowoczesne kuchnie z wyposażeniem zgodnym z wytycznymi Unii Europejskiej. Placówkę wspiera burmistrz, Dzielnica i Biuro Edukacji. Wszystko wskazuje na to, że plany doczekają się realizacji, czego serdecznie życzymy Pani dyrektor, całej kadrze pedagogicznej oraz uczniom.
W trakcie spotkania odniosłam wrażenie, że rozmawiam z kobietą pasjonatką, która żyje szkołą. Bardzo lubi młodzież i daje jej wielką satysfakcję praca z nią i dla niej. Przyznała mi się, że już jako mała dziewczynka sadzała lalki na fotelu, robiła dzienniki z zeszytów i udawała, że jest nauczycielką. Jak widać spełniła marzenia z wczesnych lat dzieciństwa. Czas teraz na realizację zaplanowanych zamierzeń. Życzymy powodzenia.