Chef’s Only – résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni

Opublikowano: 30-10-2015

26 października 2015, na Ptasiej Wyspie w Hotelu Mikołajki***** odbyło się jedyne w swoim rodzaju wydarzenie branżowe Chefs Only, czyli spotkanie Szefów Kuchni i Cukierni, będące résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni.

Jedną z głównych atrakcji spotkania, były manewry wojskowe, podczas których Szefowie podzieleni na grupy, próbowali opanować ciężki sprzęt militarny. Dodatkowo przeszli szkolenie udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej oraz szkolenie snajperskie. Stanęli także tanęli przed wyzwaniem pokonania  mostu linowego. Na wszystkich uczestników terenowych zmagań czekała specjalnie przygotowana strefa wellness, natomiast zwycięski oddział kucharzy -bojowników, w składzie: Ewa Olejniczak, Michał Kuter, Patryk Dziamski, Giancarlo Russo i Ireneusz Koniuszek i Michał Arciszewski, otrzymał nagrodę w postaci zasłużonego relaksu w SPA.

www.tomaszrogala.pl

www.tomaszrogala.pl

Jak przystało na zawodowych kucharzy, uczestnicy wydarzenia stanęli wieczorem do wspólnego stołu, by na oczach uczniów i nauczycieli pobliskich szkół gastronomicznych stworzyć wspaniałe, autorskie dania, których obowiązkowymi składnikami były: śliwka, sery oraz suszone pomidory. Każda z drużyn otrzymała inny gatunek śliwki oraz pełny asortyment przeróżnych produktów spożywczych. Niebywałą atrakcją były szkolenia kulinarne przygotowane dla dzieci i młodzieży z Domu św. Faustyny- Wielkie Serce z Giżycka.

www.tomaszrogala.pl

www.tomaszrogala.pl

Czas spędzony z szefami kuchni był się dla młodzieży idealną okazją do dyskusji i wymiany doświadczeń. Uczniowie mieli możliwość porozmawiania ze wspaniałymi kucharzami i zobaczenia na własne oczy dań, które do tej pory mogli oglądać jedynie na fotografiach i w telewizji. Przekonali się również, że gotowanie to ciężka praca, ale także wspaniała zabawa. Przede wszystkim uświadomili sobie, że sukces można osiągną mając do współpracy godnych zaufania i pracowitych kompanów.

IMG_5538

Co więcej, Szefowie Kuchni oraz uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych mieli okazję spotkać się z organizatorkami akcji „Menu dla diabetyka”. Była to wspaniała okazja, aby dowiedzieć się jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe w potrawach.  Partnerem akcji specjalnej w ramach Menu dla diabetyka – Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej jest Sokołów. 

IMG_5547