Drugie Warsztaty Kulinarne Karola Okrasy

Opublikowano: 30-07-2009

Polskie Dni

Zell am See – Kaprun 2009

bd69534.jpg

Już po raz kolejny goście Polskich Dni oprócz wielu atrakcji mieli wśród niech możliwość doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych pod okiem mistrza- Karola Okrasy.
Jego osobowość i wiedza dotycząca komponowania smaków i tworzenia potraw, przyciągnęły około 150 osób, które własnoręcznie tworzyły arcydzieła smaku. Każdorazowo ilość osób chętnych do nauki przewyższała możliwości organizacyjne. Wokół gotujących zbierał się tłum, który dopingował w gotowaniu, zaś po nim oceniał walory smakowe powstałych potraw. Byli wśród nich naprawdę zagorzali „uczniowie” jak Artur Barciś i Cezary Żak, którzy okraszali nie tylko smakiem ale i pikantnym komentarzem swe kuchenne podboje.

bd69556.jpg

W trakcie warsztatów Karol Okrasa zdradził sekret, jak w niebanalny sposób zrobić typowy dla Austriaków winer schnitzel, a także w czym tkwi tajemnica dobrego sosu do kopytek, czy choćby polskiego żurku. Smakowano nie tylko potrawy ale również wina. Karol uczył jak komponować potrawę by pasowała do trunków. W tym roku zaproponował australijskie wino Jacob’s Creek Shiraz Cabernet nagrodzone  Międzynarodowym Konkursie Win – Challenge International du Vin – Francja 2008. Oraz z  Nowej Zelandii Montana Savignon Banc.  Uroczyście rozpoczęto musującym Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir budzącym wśród gotujących żywe dyskusje. Podczas zajęć padło hasło, które podzieliło towarzystwo. Odwieczny dylemat w kuchni, smacznie, czy zdrowo? Wspólnie podjęto więc decyzję i zobowiązanie że należy gotować zarówno smacznie jak i zdrowo choć nie zawsze to łatwe. Mamy nadzieję że w przyszłym roku Karol również zaskoczy nas niepowtarzalnymi smakami, które zadowolą zarówno smakoszy, jak również osoby dbające o zdrowe, lekkie dania.  W imieniu Karola dziękujemy wszystkim tym którzy po raz kolejny chcieli gotować na wakacjachBig Grin))))