Sukces pierwszego Festiwalu Wódki i Zakąski

Opublikowano: 23-05-2017

FWIZ - Robert Makłowicz i Piotr Popiński - organizator Festiwalu

W dniach 19-20 maja 2017 r. blisko 4  tys. gości odwiedziło Festiwal Wódki i Zakąski w warszawskiej Fortecy. W charakterze prowadzącego imprezę wystąpił znany dziennikarz, podróżnik i znawca smaków – Robert Makłowicz. Festiwal był pierwszym tego rodzaju świętem wódki i zakąsek w Polsce i na świecie.

W Fortecy przy ul. Zakroczymskiej w Warszawie odbył się dwudniowy Festiwal Wódki i Zakąski, któremu patronował Robert Makłowicz. Blisko 40 producentów alkoholi z Polski i świata prezentowało zarówno niszowe, jak i doskonale znane i cenione specjały, odbywały się degustacje kilkuset rodzajów szlachetnych trunków i dobranych do nich zakąsek. Festiwalowe przysmaki skomponowali szefowie kuchni uznanych warszawskich restauracji: Michał Tkaczyk – szef kuchni restauracji Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka – szef kuchni restauracji Folk Gospoda oraz Wojciech Pasikowski – szef kuchni restauracji Czerwony Wieprz. 

FWIZ - zakaski

Festiwal swoją obecnością uświetniło wiele gwiazd estrady, filmu i biznesu, wśród których pojawili się m.in. aktorzy Marek Włodarczyk i Joanna Majstrak, lider zespołu  De Mono Marek Kościkiewicz, znani szefowie kuchni Kurt Scheller i Robert Sowa, czołowy polski biznesmen Zbigniew Jakubas, działaczka i polityk Miriam Shaded oraz prosto z Londynu – Bracia Collins, którzy przerabiają sportowe super auta dla takich gwiazd jak Christiano Ronaldo i Rita Ora. Nie zabrakło też limitowanych serii unikatowych trunków, w tym kolekcjonerskich i inwestycyjnych, czy renomowanych polskich marek jak Hefra i Krosno. O oprawę muzyczną zadbał legendarny DJ Marek Sierocki.

FWIZ 1 - Forteca

 

Ideą festiwalu było przywrócenie polskiej tradycji „wódki i zakąski” należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych. Degustacje objęły wódki, nalewki, miody pitne i likiery, czyli alkohole, które pełnią szczególną rolę na polskich stołach i są głęboko zakorzenione w polskiej tradycji. Na scenie Robert Makłowicz przez cały dzień opowiadał o historii  łączenia  alkoholi z zakąskami oraz o sekretach „foodpairingu”. Goście festiwalu mogli też jako pierwsi poznać szczegóły związane z planowanym otwarciem Muzeum Wódki, podczas przedpremierowej prezentacji projektu.

FWIZ 4a - Piotr Popiński prezentuje Zbigniewowi Jakubasowi Muzeum Wódki

 – Idea Festiwalu Wódki i Zakąski narodziła się z obserwacji, jak w innych krajach celebruje się lokalną kuchnię w połączeniu z lokalnymi alkoholami – Hiszpanie mają swoje „tapas”, które łączą z winami, Włosi kulturę „aperitivo”, Francuzi celebrują szampany i koniaki, Portugalczycy organizują festiwal Porto, a na całym świecie spotkać można niezliczone festiwale whisky, wina czy piwa, ze słynnym niemieckim Oktoberfest na czele. My Polacy powinniśmy być dumni z polskiej tradycji i kultury, nie tylko kulinarnej i chwalić się nią całemu światu. Dlatego uważam, że Warszawa, Polska zasłużyła na swoje rodzime tego typu święto – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.

 – W restauracji Elixir przy Pl. Teatralnym w Warszawie, działającej w ramach projektu Dom Wódki, prezentujemy alkohole w połączeniu z polską kuchnią, jako ważną część rodzimej historii, tradycji i kultury, edukujemy i proponujemy nowe połączenia smaków. Kontynuacją tej idei będzie Muzeum Wódki, którego otwarcie planujemy jeszcze w tym roku – dodaje Piotr Popiński.

FWIZ 2

 

Na festiwalowej scenie odbyły się  mistrzostwa Bar Masters, w  których rywalizowały najlepsze polskie cocktail bary. Wśród wielu atrakcji znalazły się  pokazy rzeźbienia w lodzie, a zwieńczeniem obu dni Festiwalu był spektakularny pokaz sztuki barmańskiej „flair show” w wykonaniu wielokrotnych Mistrzów Świata – Tomasza Małka i Marka Posłusznego. 

Jesteśmy bardzo zadowoleni z przebiegu imprezy, nasze idee spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem i dużym zainteresowaniem. Mam też wrażenie, że pobudziliśmy ważną dyskusję o naszych rodzimych alkoholach i związanej z nimi kulturze, nie tylko kulinarnej. W kolejnych latach będziemy chcieli, aby festiwal stał się rozpoznawalnym w Polsce i za granicą wydarzeniem, które przyciągnie do Warszawy wielu turystów z całego świata, a polskie wyroby zyskają  jeszcze większe uznanie i renomę za granicą podkreśla Piotr Popiński.

SK:, , fot. Podlewski/AKPA

SK:, , fot. Podlewski/AKPA

Opuszczający Festiwal goście podkreślali ciekawą formułę festiwalu, dobrą organizację oraz wysoką kulturę i radosną atmosferę. Wśród wielu opinii przeważały te, że w końcu Polska doczekała się wydarzenia na odpowiednim poziomie, które mają nadzieję wejdzie na stałe do kalendarza najważniejszych wydarzeń stolicy i stanie się cyklicznym świętem produktów, z których nasz kraj słynie na całym świecie komentują Mariusz Jezierski i Andrzej Spychalski, odpowiedzialni za przygotowanie i przebieg imprezy. 

Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu jest Piotr Popiński, biznesmen, restaurator oraz jeden z najbardziej doświadczonych ekspertów rynku gastronomicznego, autor i właściciel konceptów gastronomicznych: Dom Wódki (Restauracja Elixir, Vodka Atelier, The Roots, Muzeum Wódki, Festiwal Wódki i Zakąski, Elixir Boutique), Czerwony Wieprz oraz Folk Gospoda.

FWIZ 4 - Robert Makłowicz, Kurt Scheller, Michał Tkaczyk

***

Festiwal Wódki i Zakąski to pierwsze w Polsce i na świecie takie święto. Celem projektu jest pokazanie wysokiej kultury picia wódki w połączeniu ze specjalnie dobranymi zakąskami , przygotowywanymi zgodnie z zasadami foodpairingu. Festiwal odbędzie się w Fortecy przy ul. Zakroczymskiej 12 (park Traugutta) w dniach 19-20 maja 2017. Bilety dostępne na Ticketpro oraz w lokalach organizatora. Organizatorem Festiwalu Wódki i Zakąski jest  Dom Wódki, wchodzący w skład Grupy GOOD FOOD CONCEPT, realizującej koncepty restauracyjne nieprzerwanie od 1999 roku. Twórcą i współwłaścicielem grupy jest Piotr Popiński, restaurator, jeden z najbardziej doświadczonych ekspertów rynku gastronomicznego, doradca w wielu realizacjach restauracyjnych i barowych. W skład GOOD FOOD CONCEPT wchodzą:

***

Restauracja Elixir w Domu Wódki ul. Wierzbowa 9/11 w Warszawie – koncept uznany w 2016 roku przez dziennikarzy BBC za jeden z pozytywnych symboli przemian Warszawy po 1989 r.

***

The Roots Cocktail Bar & More ul. Wierzbowa 11 w Warszawie – najlepszy bar Warszawy według Warsaw Insider (Best of Warsaw 2016).

***

Restauracja Czerwony Wieprz ul. Żelazna 68 w Warszawie – znajduje się na liście New York Times „10 powodów, dla których warto odwiedzić Warszawę”.

***

Restauracja Folk Gospoda ul. Waliców 13 w Warszawie – jedna z najstarszych i najpopularniejszych restauracji, wyróżniona w przewodniku Gault&Millau 2016.

***

Muzeum Wódki – pierwsze w Polsce muzeum, ukazujące historię, teraźniejszość oraz przyszłość narodowego trunku Polaków. Otwarcie w 2017 r.

***

Elixir Boutique – specjalistyczny sklep z kolekcją ponad 1000 alkoholi prezentowych oraz inwestycyjnych.