Akcje Banków Żywności
Opublikowano: 30-03-2010
Gorący czas przedświątecznego gotowania już za chwilę ruszy pełną parą. W wielu domach powstaną wspaniałe tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety nie wszystko zostanie zjedzone, a część z tych dań wyląduje w śmietniku. Banki Żywności apelują: „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia.” Takie hasło towarzyszy kampanii uświadamiającej skutki marnowania jedzenia i wskazującej na sposoby zapobiegania temu zjawisku.
Wg. badań Polacy zaczęli dostrzegać problem a 75% społeczeństwa deklaruje, że chciałoby dowiedzieć się jak postępować, żeby zapobiec marnowaniu żywności. Federacja Polskich Banków Żywności dzięki utworzonej stronie www.niemarnuje.pl podpowiada jak prawidłowo obchodzić się z żywnością.
Jaka żywność najczęściej ulega zmarnowaniu?Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko ulęgają psuciu oraz są najczęściej spożywane.
Są to: Chleb 46%, ziemniaki 41%, wędliny 31%.
Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy, o negatywnych skutkach ekologicznych, społecznych oraz finansowych. Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko produkt spożywczy.
Bezużyteczne stają się wówczas wszystkie nakłady związane z jego produkcja, transportem, zakupem oraz przechowywaniem. Wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisje gazów
cieplarnianych.
Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Na podstawie badań realizowanych przez MilwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (styczeń 2010), można zaobserwować, że w ostatnim roku zmalała z 77% do 68 % ilość osób, którym zdarzyło się zmarnować żywność w ciągu ostatniego miesiąca. Są to właśnie te osoby, wobec których można przypuszczać, ze marnują najwięcej jedzenia.
Wśród badanych, aż 75 % marnujących żywność przyznaje, że potrzebne są programy edukacyjne informujące o tym, jak nie marnować żywności. To zapotrzebowanie potwierdza ponad 90 tysięcy osób zainteresowanych problemem marnowania żywności, które w ostatnim roku odwiedziły specjalnie utworzoną przez Federację Polskich Banków Żywności stronę www.niemarnuje.pl. Ponad 1, 5 tysiąca osób w ostatnim czasie zostało fanami strony na facebooku. Świadczy to o rosnącym zainteresowaniu problemem, a także chęcią poszukiwania praktycznych rozwiązań.
Wciąż najważniejszymi przyczynami marnowania żywności przez konsumentów jest brak wiedzy o sposobach przechowywania żywności, przedłużania jej trwałości, brak umiejętności różnorodnego jej wykorzystania.
Najbardziej popularnymi produktami, kojarzącymi się ze świętami Wielkanocnymi, są JAJKA, które w tym czasie kupowane są w największych ilościach.
Oto kilka praktycznych wskazówek jak zapobiec zmarnowaniu się jajek
• Jajka można przechowywać w lodówce przez około 14 dni bez obawy o ich wartość odżywczą.
• W lodówce, gdzie najczęściej znajduje się specjalna półka do przechowywania jajek, należy umieszczać je zwężonym końcem ku dołowi. Najlepiej, jeśli nie mają bliskiego kontaktu z innymi produktami, bowiem łatwo przejmują ich smak i zapach.
• Żółtko jaja, które pozostało nam po pieczeniu lub gotowaniu, można przechowywać w zamrażarce i zużyć później. Należy je wówczas wymieszać z odrobiną cukru lub soli, przetrwają wtedy nawet do 10 miesięcy.
Przygotowując jaja i potrawy z nich np. jaja faszerowane, jaja z sosami, należy unikać przygotowania tych potraw zbyt wcześnie przed świętami. Jaja zaś można ugotować już w Wielki Piątek. Gotowane jaja wytrzymają w naszej lodówce do 4 dni. Jajka faszerowane różnymi sałatkami lub innymi farszami zaleca się przetrzymywać w warunkach chłodniczych do 2 dni.
Co zrobić, jeśli po świętach zostanie nam tuzin jajek?
Kampanię prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności wspierają także kucharze, m.in. Jan i Jakub Kuroniowie.
Oto przepis na pastę jajeczną przygotowany przez Jana i Jakuba Kuroniów specjalnie dla portalu www.niemarnuje.pl
Przepis dla 4 osób:
Składniki:
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– mały pęczek szczypiorku
– 1 papryka czerwona
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:Jajka ucieramy z majonezem, jogurtem i musztardą na prawie gładką
masę. Szczypiorek i paprykę drobno siekamy.
Wszystkie składniki razem mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Na koniec
doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Na stronie internetowej www.niemarnuje.pl znajduje się również Bank Smaków, aplikacja, która stanowi bazę przepisów w kulinarnych. Umożliwia ona sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z posiadanych produktów.
Dodatkowo zostały przygotowane cenne informacje o tym jak przechowywać żywność najczęściej kupowaną w okresie świąt wielkanocnych.
Federacja Polskich Banków Żywności (www.bankizywnosci.pl) zrzesza 27 Banków Żywności. Misja
Federacji jest przeciwdziałanie marnowaniu Żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia w
Polsce poprzez działalność własna i wspieranie członków Federacji. Odbiorcami Banków Żywności są
organizacje pozarządowe, dziecięce placówki budżetowe, instytucje pomocy społecznej. Udzielając
bezpłatnej pomocy żywnościowej, Banki Żywności umożliwiają im skuteczniejsze prowadzenie działalności statutowej. Współpracując z ponad 3 000 organizacjami, tylko w 2008 roku Banki
Żywności przekazały ponad 45 000 ton Żywności.
KOLEJNA AKCJA BANKÓW ŻYWNOŚCI
Ponad 62 000 ton żywności trafi w 2010r. do magazynów Banków Żywności w całej Polsce w ramach
Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). Z pomocy żywnościowej skorzysta ponad 3 tysiące organizacji i instytucji, a za ich pośrednictwem ok. 1, 5 mln potrzebujących Polaków. Pierwsze artykuły trafiły do magazynów 22 marca. Dostawy potrwają do końca grudnia.
PEAD jest realizowany w Polsce od 2004 roku, tj. od początku członkostwa w UE. Federacja Polskich Banków Żywności jest jedną z 4 organizacji akredytowanych do bezpośredniej realizacji Programu w Polsce.
W tym roku Federacja podpisała umowę na systematyczne dostawy do magazynów Banków Żywności 20 produktów spożywczych, są to: mąka pszenna, makaron świderki, makaron krajanka, płatki kukurydziane, musli, krupnik, kawa zbożowa, herbatniki. ser żółty. ser topiony, mleko UHT, mleko w proszku, masło extra, cukier biały, dżem, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza jęczmienna z warzywami, danie gotowe z makaronem. Żywność będzie dostarczona przez producentów wyłonionych w przetargu ogłoszonym przez Agencję Rynku Rolnego.
W dystrybucji żywności uczestniczy 31 Banków Żywności, które przekażą żywność ponad 3 tysiącom organizacji społecznych zajmujących się bezpośrednio dożywianiem w różnych regionach Polski. Żywność trafi do stowarzyszeń, fundacji, ośrodków, które prowadzą jadłodajnie lub przygotowują paczki żywnościowe.
Żywność otrzymywana w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej posiada specjalne oznakowanie.
Na opakowaniach znajduje się informacja:
„Pomoc Wspólnoty Europejskiej”, „Artykuł nie jest przeznaczony do sprzedaży”.
Logo organizacji np. Banków Żywności na opakowaniu wskazuje na organizację dystrybuującą dany produkt, natomiast logo Agencji Rynku Rolnego informuje o tym, kto jest administratorem tego Programu w Polsce.
Ubóstwo w Polsce
W Polsce, wg danych GUS, 5, 6 % osób żyje w skrajnym ubóstwie, tj. poniżej minimum egzystencji, wśród tej grupy znaczną część stanowią dzieci. Stopa ubóstwa skrajnego wśród dzieci i młodzieży do lat 18 stanowi 9%. /dane za rok 2008, badania budżetów gospodarstw domowych, GUS/
Szeroka skala niesienia pomocy w programie PEAD zasługuje na szczególną uwagę tym bardziej, że rok 2010 został ogłoszony Europejskim Rokiem Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym,
Joanna Blatnik
Koordynator ds. mediów
Biuro Zarządu
Federacja Polskich Banków Żywności
Al. Solidarności 101, 00 – 144 Warszawa
tel./fax. (22) 654 64 10 w. 109
tel.kom. 502534503
www.bankizywnosci.pl