Czy dbasz o swoją odporność?

Opublikowano: 11-03-2010

ewa.jpg

Lek.med.Ewa Matyska-Piekarska – internista, reumatolog, ekspert ds. żywienia „M&R Genesis Clinic” Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych Warszawa ul. Pańska 73

tel 022 314 71 70

www.beznadwagi.pl

Czy dbasz o swoją odporność?

Często nawracające infekcje dróg oddechowych, układu pokarmowego i moczowo-płciowego są zwykle następstwem obniżenia odporności. Może do tego dochodzić, gdy prowadzimy nieprawidłowy styl życia – ciągły pośpiech, stresy, nieprawidłowe odżywianie, ale również bywa następstwem niektórych chorób i częstych antybiotykoterapii. Czynniki te wpływają na powstawanie niedoboru składników odżywczych w organizmie i zaburzenie równowagi w składzie bakteryjnej flory jelitowej, co prowadzi do obniżenia sprawności układu odpornościowego.

Jak naturalnie podnieść odporność?

Pamiętajmy o jedzeniu zimą warzyw i owoców, najlepiej surowych, minimum 600 gramów dziennie. Im bardziej pomarańczowe i zielone owoce i warzywa,  tym bogatsze źródło witamin odpowiedzialnych za ochronę przed infekcjami (papryka, marchew, cebula, pomidory, kapusta, brokuły, kalafiory, ziemniaki, winogrona, pomarańcze). Zawierają duże ilości  witaminy E, wit. C, beta karotenu oraz selenu (źródłem wit. E są również oleje roślinne oraz ciemne pieczywo,  a selenu  ryby).

Wit. E i beta-karoten najsilniej usuwają toksyczne wolne rodniki tlenowe z organizmu, których nadmiar wpływa na obniżenie odporności. Odpowiadają za prawidłową regenerację  oraz  stan nabłonka oddechowego i błon śluzowych. Chronią więc organizm przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych  i rozwojem infekcji. Wit. C niezbędna jest do odbudowy wit. E, a selen, potrzebny jest  do powstawania aktywnej formy wit.C. Ważne jest więc, aby w organizmie nie było niedoborów żadnego z tych składników.

Należy systematycznie spożywać fermentowane napoje mleczne zawierające bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te zakwaszają środowisko, oraz wytwarzają m.in. bakteriocyny i nadtlenek wodoru, dzięki czemu zapobiegają namnażaniu się bakterii chorobotwórczych i wydzielaniu przez nie toksyn. Działają nie jest tylko w przewodzie pokarmowym – podnosi się odporność całego organizmu, m.in. na infekcje układu oddechowego i moczowo- płciowego.  Różne szczepy bakterii są potrzebne do pełnej ochrony przed rozwojem infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, co potwierdziły liczne badania. Na przykład Lactobacillus acidophilus i L. bulgaricus oraz bifidobakterie silnie hamują namnażanie niebezpiecznej bakterii Clostridium difficile (często po antybiotykoterapii- objawy zapalenia jelit) oraz chorobotwórczych bakterii- Klebsielli, Salmonelli, Shigelli i Staphylococcus. Bifidobakterie i Streptococcus thermophilus chroniły w  badaniach  przed biegunkami infekcyjnymi i  zakażeniem rotawirusem, a  L. casei zmniejszał częstość infekcji układu oddechowego.

Dlatego w okresie częstszych zachorowań, czy antybiotykoterapii należy wyrównywać zaburzoną bakteryjną florę jelitową poprzez naturalne preparaty zawierające różne szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Lek.med. Ewa Matyska-Piekarska