X konkurs o tytuł „Najlepszy Wyrób Okazjonalny WIELKANOC 2010”

Opublikowano: 29-03-2010

X Jubileuszowa Uroczysta Gala Zwycięzców Konkursu o tytuł Najlepszy Wyrób Okazjonalny WIELKANOC 2010

konkurs_wilelkanoc006.jpg

 W sobotę 20 marca br., na Zamku Książ k./Wałbrzycha odbyła się Jubileuszowa Uroczysta Gala Zwycięzców X ogólnopolskiego konkursu wędliniarskiego o tytuł "Najlepszy Wyrób Okazjonalny – WIELKANOC 2010".

Honorowy patronat nad konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Sawicki, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Izba Gospodarcza Polskie Mięso, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i Klub Szefów Kuchni.

Jubileuszowa edycja konkursu zgromadziła około 30 zakładów z całej Polski, a do oceny zgłoszono prawie 100 produktów, które zostały poddane ocenie konsumenckiej.

Przeprowadziła ją w dniach 25-26 lutego br. komisja konkursowa w składzie: 

Mirosław Drewniak,

Artur Kupczyk,

Wiesław Bober

oraz Zbigniew Kurleto reprezentujący Klub Szefów Kuchni,

• Celina Helbik  – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,

• Łukasz Dominiak – Polskie Mięso,

• Grzegorz Bieniek – UPEMI.

konkurs_wilelkanoc001.jpg konkurs_wilelkanoc003.jpg

Produkty zgłoszone do konkursu oceniane były w następujących kategoriach: wędzonka, szynka surowa, kiełbasa świąteczna, wyrób z mięsa drobiowego, pasztet świąteczny, okazjonalny (wielkanocny) wyrób specjalny. Podczas Gali odbyła się także ocena „pater wielkanocnych”. Oceniało je jury w składzie Mirosław Drewniak, Teo Vafidis, Wiesław Bober, Zbigniew Kurleto (Klub Szefów Kuchni), oraz Celina Helbik (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej).

konkurs_wilelkanoc002.jpg

Uroczystą Galę Zwycięzców konkursu o tytuł  „NAJLEPSZY WYRÓB OKAZJONALNY WIELKANOC 2010” uświetnili:


Dyrektor Dariusz Goszczyński (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rynków Rolnych)

Celina Helbik (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej)

Łukasz Dominiak (Izba Gospodarcza Polskie Mięso)

Wiesław Różański (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego)

Wiesław Bober (Klub Szefów Kuchni)

Mirosław Drewniak (Klub Szefów Kuchni)

Zbigniew Kurleto (Klub Szefów Kuchni)

Teo Vafidis (Klub Szefów Kuchni)

konkurs_wilelkanoc004.jpg konkurs_wilelkanoc007.jpg

Uroczystą Galę sponsorowały firmy:

AVO-WERKE – Wierzbice

BJ PRODUCTS – Koziegłowy

DAN-POL – Poznań

ECOLAB – Kraków

INWESTEL – Warszawa

JANDIK – Racibórz

MEAT MEETING – Sosnowiec

NOMAX TRADING – Piekary Śląskie

NOVICHEM – Chorzów

NOVITUS – Nowy Sącz

PAKON – Racibórz

PANEPOL – Przeźmierowo

VISKASE – Warszawa

konkurs_wilelkanoc005.jpg

Wyniki Konkursu:

 Kategoria 1 Wędzonki

 

 Zakłady produkujące do 5 ton / na dzień

3 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec za schab dworski

2 miejsce

Przetwórstwo Mięsne Emil Droń – Porąbka za szynkę tradycyjną z tłuszczykiem

1 miejsce

Zakład Masarski Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha – Konieczki za szynkę z dębowej beczki
 

 Zakłady produkujący powyżej 5 ton na dzień

3 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za szynkę z beczki

2 miejsce

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice za baleron swojski

1 miejsce

Zakłady Mięsne ŁMEAT-ŁUKÓW – Łuków za polędwicę surową dojrzewającą

 KATEGORIA 2 Szynka surowa

 Zakłady produkujący do 5 ton na dzień3 miejsce

PASCAL Sp. z o.o. – Pszczyna za polędwicę wędzoną z naszej wędzarni

2 miejsce

Zakład P.U.H. Rzeźnictwo, Wędliniarstwo Ryszard i Kazimiera Mroczek – Tarnów Opolski za szynkę wędzoną wielkanocną

1 miejsce

Zakład Mięsny KONARCZAK – Pogorzela za szynkę staropolską

 Zakłady produkujący powyżej 5 ton na dzień

3 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za szynkę baskijską

2 miejsce

Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Sadełko” – Jedlińsk za szynkę surową

1 miejsce

Zakład Mięsny POLIWCZAK Celina, Piotr Poliwczak, Mysłowice za polędwicę surową wędzoną


 KATEGORIA 3 Kiełbasa świąteczna

 Zakłady produkujący do 5 ton na dzień3 miejsce

PASCAL Sp. z o.o. – Pszczyna za kabanosy z naszej wędzarni

2 miejsce

PASCAL Sp. z o.o. – Pszczyna za kiełbasę białą surową

1 miejsce

Zakład P.U.H. Rzeźnictwo, Wędliniarstwo Ryszard i Kazimiera Mroczek – Tarnów Opolski

za kiełbasę koszyczkową
 

 Zakłady produkujący powyżej 5 ton na dzień

3 miejsce

Zakłady Mięsne OLEWNIK-BIS sp. z o.o. – Świerczynek za kiełbasę białą cioci Heleny

2 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za szynkową grotowską

2 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za kiełbasę z domowej wędzarni

1 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS  – Kolonia Zamek za kindziuk regionalny


 

 KATEGORIA 4 Wyrób z mięsa drobiowego

 Zakłady produkujące do 5 ton na dzień

3 miejsce

LESZ Sp. z o.o. – Bełk za szynkę drobiową delikatesową

2 miejsce

Zakłady Drobiarskie LANGNER – Karolinki za szynkę Gerwazego

1 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec za filet z indyka wędzony tradycyjny bez fosforanów


 

 Zakłady produkujące powyżej 5 ton na dzień3 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za kurczaka rolowanego

2 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS  – Kolonia Zamek za kaczkę sandomierską

1 miejsce

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice za szynkę drobiową zapiekaną

 

 KATEGORIA 5 Pasztet świąteczny

 Zakłady produkujące do 5 ton na dzień

3 miejsce

Zakłady Drobiarskie LANGNER – Karolinki za pasztet staropolski

2 miejsce

PPHU POLSTAN Stanisław Stępień Sp. – Pijanów za pasztet wiejski z pieca

1 miejsce

Zakład Masarski Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha – Konieczki za pasztet z jajem


 Zakłady produkujące powyżej 5 ton na dzień3 miejsce

Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Sadełko” – Jedlińsk

za pasztet z żurawiną

2 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za pasztet luksusowy z kurczaka

1 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS  – Kolonia Zamek za pasztet wielkanocny z królika

 

 KATEGORIA 6 Okazjonalny wielkanocny wyrób specjalny

 Zakłady produkujące do 5 ton na dzień

3 miejsce

Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec za prosiaka z szynki

2 miejsce

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski NASIENIAK – Kietrz za baleron staropolski

1 miejsce

PPHU POLSTAN Stanisław Stępień – Pijanów za kaszankę z podrobami


 

 Zakłady produkujące powyżej 5 ton na dzień

3 miejsce

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice za wędzonkę staropolską

2 miejsce

PPUH Henryk Kowalczyk – Dziewkiza steki z wołowiny sezonowanej

1 miejsce

P.P.H.U. MARKAM – Kasinka Mała za boczek domowy z Kasinki

Patera wielkanocna

3 miejsce Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Bara Jacek, Boguchwałowice

2 miejsce Zakład Mięsny Konarczak, Pogorzela

2 miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT, Starowa Góra

1 miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS Kolonia Zamek


Klasyfikacja generalna

 Zakłady o produkcji do 5 ton na dzień

3 miejsce – Zakład Masarski Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha – Konieczki

2 miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec

1 miejsce – PPHU POLSTAN Stanisław Stępień – Pijanów

 Zakłady o produkcji powyżej 5 ton na dzień

3 miejsce – Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice

2 miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra

1 miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS  – Kolonia Zamek

Za zajęcie I miejsca w klasyfikacji generalnej ufundowano następujące nagrody:

Firma DAN-POL – bony

Firma JANDIK Racibórz – ostrzałki

Targi  MEAT-MEETING – bony na powierzchnię wystawienniczą

Firma NOVICHEM – bony

Firma NOVITUS Nowy Sącz – wagi BW-1N 30 kg

Ponadto wśród wszystkich uczestników konkursu zostały także rozlosowane nagrody w postaci bonu firmy DAN-POL , zaproszenia do Hotelu Swing oraz wag firmy NOVITUS.Wszystkie zakłady biorące udział w konkursie otrzymały Certyfikaty potwierdzające najwyższą jakość produktów dostarczonych do oceny.

Zwycięzcy otrzymali także statuetki, puchary, dyplomy oraz specjalne pakiety promocyjne składające się z plakatów, papieru pakowego i torebek do pakowania produktów.


 Redakcja „Rzeźnik polski”

Źródło: www.mieso.com.pl