10 najlepszych, polskich restauracji w Nowym Jorku

Opublikowano: 14-05-2018

Polskie restauracje mają się w Stanach Zjednoczonych całkiem dobrze, skoro robione są rankingi i wybierane najlepsze z nich. Na takie zestawienie trafiliśmy na stronie „timeout” i z niemałą satysfakcją widzimy, że polskie jedzenie jest za oceanem bardzo dobrze przyjmowane. W ślad za serwisem prezentujemy top 10 najlepszych restauracji z polskim menu w Nowym Jorku. 

I – Królewskie Jadło

Chwalona przez autorów rankingu za solidne porcje doskonałego jedzenia. Polecana są tradycyjne, polskie dania, takie jak: gulasz wołowy, kapusta faszerowana, dziczyzna, ale też klopsiki z orzechami skropione olejem z truflowego grzyba. 

II – Dziupla

Wygodnie zlokalizowany z pierogami, które są podobno nie dość, że smaczne to jeszcze najtańsze w całym Nowym Jorku. Gości ma zachęcić dobra oferta na happy hour, podczas której za 5 USD można się solidnie najeść, ale też skosztować piwa i wina. 

III – Restaurant Pyza

Restauracja, w której płaci się niewiele, ale tylko za gotówkę. W opisie podkreśla się doskonałą, wędzoną, białą kiełbasę i biały barszcz oraz fakt, że i tu za 5 USD można najeść się do syta. Restauracja jest polecana jako idealna na obiad np. w chłodny, zimowy dzień. 

IV – Karczma

Restauracja oferuje wiejski wystrój wnętrza i kelnerki ubrane w tradycyjne stroje ludowe oraz długą, bogatą kartę menu. Autor rankingu poleca talerz degustacyjny z polskimi specjałami, a są to trzy pierogi, dwa placki ziemniaczane, polska kiełbasa, gulasz myśliwski i nadziewana kapusta. 

V – Polonica

Polonica to rodzinna restauracja obecna w Nowym Jorku od lat 90-tych XX wieku. Serwuje                   duży wybór pierogów nadziewanych ziemniakami, serem, grzybami, mięsem i kapustą kiszoną oraz pyzy, a także kuskus z serem ricotta i śmietaną. 

VI – Polka Dot Cafe

Położona w samym sercu Greenpoint restauracja oferuje stół z polskimi przysmakami, na którym podobno jest „wszystko”. Od wegetariańskiej kapusty faszerowanej i naleśników z cukinii po duszony gulasz wieprzowy i kurczaka z grzybami. Wspomina się też o tradycyjnym polskim cieście. 

VII – Little Poland

Założona w 1985 roku „Mała Polska” jest jedną z ostatnich wschodnioeuropejskich restauracji w East Village na Manhattanie. Serwuje obfite porcje polskiej i amerykańskiej kuchni. Domowe specjały opierają się na daniach mięsnych, ale jest też menu dla wegetarian, np. „bardzo specjalne pierogi”.

VIII – Pierogi Boys

Usytuowany „w labiryncie żywności”, czyli w hali targowej Dekalb, The Pierogi Boys serwują bogatą ofertę pierogów z mięsem, serem, ziemniakami i grzybami. Można zabrać je na wynos lub zjeść na miejscu, a autor chwali ich niezwykłą świeżość i podkreśla, że są produkowane na miejscu.

IX – Teresa’s

Restauracja serwuje tradycyjne dania kuchni wschodnioeuropejskiej oraz przekąski, takie jak omlety, hamburgery i naleśniki. Można tam zamówić pierogi, serowe bliny z jagodami, pieczoną kiełbasę, faszerowaną kapustę w sosie pomidorowym, gulasz i barszcz. 

X – Christina’s

Polskie dania serwowane są w domowej, ceglanej jadalni. Gotowane na parze pierogi są perfekcyjnie przyrządzone, gulasz wołowy ma delikatne kawałki mięsa w pikantnym sosie i podawany jest z  ziemniakami. W opisie pojawiają się też żeberka i surówki z buraków i czerwonej kapusty.

https://www.timeout.com/newyork/restaurants/best-polish-restaurants-in-nyc