Najlepsze bary na świecie – The Gold List 2018
Opublikowano: 28-03-2018
Popularny Magazyn Traveller opublikował listę najlepszych barów koktajlowych na świecie na rok 2018. Zobaczmy kto znalazł się na tej liście. I dlaczego warto tam pojechać, by napić się wyjątkowego drinka. O niektórych barach pisaliśmy już wcześniej, ponieważ zajmują wysokie pozycje w innych, równie prestiżowych rankingach.
HARRY’S NEW YORK BAR, PARIS
Wnętrze jest oryginalne i pochodzi bezpośrednio z Nowego Jorku. Bar Manhattan rozebrano, spakowano i wysłano do Paryża przez Atlantyk. Harry`s New York Bar został otwarty w Święto Dziękczynienia 1911. Od początku stał się ulubionym miejscem tzw. „zagubionego pokolenia”. Krążą legendy, że właśnie tutaj wymyślono „krwawą Mary” i inne, równie popularne drinki.
BALTRA BAR, MEXICO CITY
W bogatym w bary piwne Meksyku, Baltra Bar jest prawdziwym unikatem. To jedno z nielicznych miejsc na światowym poziomie w tym mieście. Lokal prowadzony jest przez Daniela Reyesa, który już w wieku 23 lat został okrzyknięty najbardziej pomysłowym barmanem w Meksyku. W barze panuje intymny klimat, idealny wg Travellera dla samotnych poszukiwaczy przygód.
THE DEAD RABBIT, NEW YORK
Dość nietypowa nazwa zainspirowana została XIX-wiecznym gangiem ulicznym Dead Rabbits. Na dole lokalu znajduje się knajpka, a na piętrze najgorętszy obecnie bar w Nowym Jorku. Długi i niski, jak kabina statku z listą 30 koktajli zaprezentowanych humorystycznie w formie komiksu. Cenieni za swój zapał barmani serwują drinki chwalone za oryginalne, nieprzerysowane smaki.
VICTORIA BAR, BERLIN
Victoria Bar w Belinie należy do wąskiego grona pionierów ambitnych projektów gastronomicznych w tym mieście. Rozległy, przypominający bistro z lat osiemdziesiątych bar oprócz doskonałych koktajli oferuje nostalgiczną podróż do przeszłości. To jedno z ulubionych miejsc ludzi ceniących sztukę oraz drinki w stylu retro, inspirowane minionymi czasami.
THE GIBSON, LONDON
Otwarty przez Marian Beke (z Nightjar) i Rusty Cerven (dawny bar Connaught) bar utrzymany jest w stylu art déco i ma tylko 35 miejsc. Zalecana jest zatem wcześniejsza rezerwacja. Nazwa najpewniej została wybrana na cześć koktajlu Gibsona -Dry Martini z marynowaną cebulą, a warzywa oraz inne, niecodzienne w barach produkty są częstymi składnikami oferowanych drinków.
BARCHEF, TORONTO
Bardzo popularny w branży gastronomicznej „naukowiec koktajlowy” Frankie Solarik otworzył ten bar w 2008 roku. Wielu znanych szefów i barmanów przyjeżdża, by się z nim spotkać i skosztować jego drinków. Opracowane przez niego koktajle charakteryzują się głębią smaku i z wykorzystaniem wiedzy kulinarnej i wielu ciekawych składników.
BAR ENANO, BOGOTA
Bar Enano znajduje się w Nogal – najbardziej zaludnionym obszarze Bogoty i droga do niego prowadzi przez ruchliwe, kolorowe, pełne życia ulice. Ten mały, zaledwie 20-osobowy bar w restauracji został zainspirowany projektem American Bar Adolfa Loosa z Wiednia. Eksperci z Travellera radzą przy okazji wizyty skosztować menu tamtejszej restauracji.
LINJE TIO, STOCKHOLM
Ten industrialny, elegancki bar jest pierwszym, szwedzkim, który znalazł się w rankingu 50 najlepszych barach świata. Tu napój chłodzący jest ręcznie wycinany z góry lodowej, a menu zmienia się sezonowo. Syrop arbuzowy latem, a rozgrzewający, solony karmel zimą. Linje Tio jest częścią Tjoget, w którym skład wchodzą: wine bar, restauracja i barbershop.
BAR ROUGE, SHANGHAI
Podobno nie ma lepszego miejsca, w którym można kontemplować zmieniające się oblicze współczesnych Chin. Oprócz wartych znalezienia się w tym zestawieniu koktajli, bar przyciąga licznymi atrakcjami. Jak choćby przyciski, które zmieniają kolor powierzchni na czerwony i są sygnałem dla kelnerki. Bar zapewnia też piękną panoramę na miasto.
http://www.cntraveller.com/gallery/best-cocktail-bars-in-the-world-2018