Kobiety kuchni, które warto znać!
Opublikowano: 07-05-2018
W Polsce i na świecie jest wiele fantastycznych kobiet, które mocno zaznaczają swoją obecność w szeroko rozumianej gastronomii. Piszemy o nich w formie felietonów, ciekawostek, czy wywiadów. Dziś przybliżamy kilka kolejnych kobiet, których nazwiska warto pamiętać. Sprawdźcie, dlaczego pisze i mówi o nich międzynarodowa branża gastronomiczna.
Asma Khan
Właścicielka i szefowa kuchni w Darjeeling Express, restauracji której załogę kuchni stanowią wyłącznie kobiety – gospodynie domowe z Azji Południowej. Asma, podobnie, jak jej pracownice nie posiadają przygotowania zawodowego, a mimo to serwowana tradycyjna kuchnia cieszy się ogromnym uznaniem. Są to dania północno-indyjskie, oparte głównie na przepisach rodzinnych. Asma Khan oddaje część zysków organizacji charytatywnej „Second Daughters”, która wspiera dziewczęta w Indiach.
https://www.darjeeling-express.com/
Nargisse Benkabbou
Oryginalna blogerka kulinarna i autorka bardzo popularnej książki „Casablanca: My Moroccan Food”.
Pasja do gotowania skłoniła ją do nauki w Leiths School of Food and Wine, a następnie zaczęła prowadzić bloga o rodzinnej kuchni marokańskiej. Książkę napisała po konsultacjach z matką i ciotkami – kobietami z Maroko, dzięki czemu zawarte w niej informacje, wskazówki i przepisy są tradycyjne, ale w nowoczesnej i bardzo dostępnej formie.
http://www.mymoroccanfood.com/
Thomasina Miers
Zdobyła sławę po zwycięstwie w MasterChef w 2005r., a następnie przekuła ją w propagowanie meksykańskiego jedzenia w ramach projektu gastronomicznego „Wahaca”. Mocnym wyróżnikiem przedsięwzięcia jest ochrona środowiska, manifestowana w lokalach oraz poprzez finansowanie działań charytatywnych w Meksyku: finansowanie ekologicznych pieców oraz wsparcie edukacji szkolnej, związanej z żywnością. Miers wierzy, że wczesne poznanie podstaw odżywania ułatwia ludziom prowadzenie zdrowego stylu życia. Jest zaangażowana w pomaganie ludziom w zdrowym odżywianiu, koncentrując się na niedrogich składnikach, a nie na przetworzonej żywności.
http://www.thomasinamiers.com/; https://www.wahaca.co.uk/
Clare Smyth
Właścicielka restauracji Core jest irlandzką szefową kuchni, która jako pierwsza kobieta – szef kuchni w Wielkiej Brytanii otrzymała trzy gwiazdki Michelin. Wcześniej, w 2008 r. została szefową kuchni w restauracji Gordona Ramsey`a w Chelsea, w wieku zaledwie 29 lat. Była także pierwszą kobietą-kucharzem, która otrzymała 10 od Good Food Guide. Pasjonuje się wykorzystaniem naturalnej i zrównoważonej żywności przy użyciu produktów sezonowych, pochodzących od brytyjskich rolników.