Oto najdroższe dania na świecie!
Opublikowano: 05-03-2018
Independent opracował listę siedmiu najdroższych na świecie dań minionego roku. Jest to między innymi Cappuccino za 15 funtów wypite w Abu Dhabi lub burger za 600£, tym cenniejszy, że zjedzony w Las Vegas. Autorzy wspominają o „nieprzyzwoicie” wysokich cenach, które są według nich przesadzone tak pod względem kosztu, jak i nieuzasadnionej kreatywności.
The £1,500 pizza: Industry Kitchen, New York
Restauracji Industry Kitchen zlokalizowana jest w dzielnicy South Street Seaport na Manhattanie. Żeby skosztować pizzy w cenie £1,500, należy zamówić ją przynajmniej dwa dni wcześniej. Podawana jest na cienkim cieście, a zawiera m.in.: biały ser Stilton, foie gras, francuskie trufle, kawior Osetra i płatki ze złota. Ozdabiają ją dodatkowo jadalne kwiaty.
The £15 cappuccino: Emirates Palace, Abu Dhabi
Restauracja w hotelu Emirates Palace obiecuje, że ta kawa ma zdecydowanie lepsze, bardziej aromatyczne połączenia smakowe. Serwowana jest m.in. z płatkami 24-karatowego złota i czekoladowej „mżawki”. Podaje się ją na srebrnej tacy z kawałkami ciemnej czekolady. Filiżanka cappuccino kosztuje 60 dirhamów (12,60 £), ale wraz z opłatą miejską, za obsługę, podatkiem turystycznym, goście płacą w sumie 72 dirhamów (15,15£).
The £600 burger: Burger Brasserie, Las Vegas
To najdroższy, ale podobno również najsmaczniejszy burger na świecie. Serwuje go zlokalizowana w Las Vegas restauracja Le Burger Brasserie w za 777$ (600£). Zawrotna cena wynika z drogich składników, a są to m.in.: wołowina Kobe i maine z dodatkiem prosciutto, karmelizowana słodka cebula, potrójnie śmietankowe brie prosto z Francji i „mżawka” 100-letniego octu balsamicznego. Bułka pieczona jest z dodatkiem postarzonego parmezanu.
The £130 hot dog: Tokyo Dog, Seattle
Na ten niezwykle drogi hot-dog trzeba czekać minimum dwa tygodnie, a dochód z jego sprzedaży zasila cele charytatywne. Juuni Ban w Seattle z całą pewnością zdecydowanie różni się od tradycyjnych hot-dogów. Bowiem wzbogacony jest m.in. o takie składniki, jak kiełbasa z serem wędzonym, kawałki wołowiny wagyu, teriyaki – cebula z grilla, grzyby maitake, foie gras, czarne trufle, kawior i japoński majonez.
The £775 ice cream: Serendipity 3, New York
Golden Opulence Sundae to deser na tyle sławny, że doczekał się własnego wpisu na Wikipedii. Są to tahitańskie lody waniliowe z dodatkiem wanilii Madagaskar, obleczone w 24-karatowy (jadalny), złoty liść, z syropem czekoladowym Amedei Porcelana i kawałkami czekolady Chuao z Wenezueli. Do tego paryskie, kandyzowane owoce, pozłacane migdały, trufle i czereśnie marcepanowe. Deser podawany jest w kryształowej miseczce Baccarat, którą można zabrać do domu.
The £19,000 taco: Grand Velas Los Cabos Resort, Mexico
Taco jest jednym z najpopularniejszych dań meksykańskich, a to najdroższe podawane jest w pięciogwiazdkowym kurorcie na meksykańskim wybrzeżu Pacyfiku. W skład tego dania wchodzą m.in. wołowina Kobe, kawior Almas beluga (najdroższy na świecie), ser brie z czarnej trufli i salsa z suszonej papryki chile Morita. I tutaj nie brakuje złotych płatków, które są jadalnym elementem dekoracyjnym dania.
The £1,500 cronut: Dum Dum Donutterie, London
To luksusowe połączenie pączka i croissanta można zjeść w Londynie za 1500 funtów. Ciastko zrobione jest z brazylijskiego ciasta z dodatkiem szafranu, tahitańskich ziaren wanilii i czekolady Amedei Porcelana. Podawane jest świeżo po wyjęciu z pieca, z dodatkiem czekolady, złotych płatków i kawioru Cristal z szampanem różowym.