Samodzielny wypiek pieczywa w restauracji

Opublikowano: 19-02-2020

Najprostszym sposobem na wyróżnienie się wśród innych lokali gastronomicznych, jest oferowanie tego, czego u innych po prostu nie ma. A jednym z takich elementów może być samodzielnie wypiekane pieczywo.

Serwowanie w restauracji pieczywa do dań głównych czy jako elementu przystawki to nic przesadnie oryginalnego. Jednak wielu restauratorów traktuje pieczywo jako zło konieczne i posiłkuje się słabej jakości produktami mrożonymi. Rozwiązanie praktyczne, ale nie przyczyni się do pozyskania większej ilości gości. Tych skusić może za to pozyskiwanie pieczywa z zaprzyjaźnionej piekarni lub samodzielny wypiek jego w restauracji. 

Czy pieczywo jest potrzebne? 

By pieczywo idealnie pasowało do jedzenia w restauracji, wypada zadbać o jego unikalny smak. W restauracjach typu fine dining autorski wypiek to norma, niestety wiele lokali rezygnuje z tego rozwiązania obawiając się kosztów, nakładu pracy i mizernej opłacalności, bo przecież na delektowanie się pieczywem wystarczy udać się do piekarni. To nie do końca takie proste, bo w wielu rodzajach kuchni dodatek do lunchu w postaci świeżej bułeczki, znacznie podwyższa standard i wywołuje u gościa jednoznacznie pozytywne odczucia. W końcu klient dostaje coś dodatkowego do prostego lunchu, który przecież nawet w restauracjach w centrum Warszawy kosztować może około 25 zł. 

Odpowiednia ekspozycja i podanie

Jeśli posiadamy własny wypiek pieczywa, gość powinien o tym wiedzieć. Informacja ta może znajdować się nie tylko w karcie, ale i na potykaczu czy kredowej tablicy wewnątrz lokalu. Trzymanie bułeczek na barze w koszykach może i ma uzasadnienie dla poinformowania gości, że pieczywo w restauracji jest podawane, jednak ten sposób ekspozycji wymaga częstego uzupełniania o kolejne sztuki, by zachować jego przyjemną woń oraz wygląd.

Także samo podanie pieczywa powinno korespondować ze stylem restauracji i oczekiwaniami klienta. Jeśli mamy tylko jeden rodzaj bułek i podajemy je do zup lub określonych dań, niekoniecznie musimy posiadać specjalne naczynia czy koszyki – wystarczy talerzyk. Warto postawić na charakterystyczny element przygotowania pieczywa i podawania go. Np. serwowanie bułeczek z kawałkami suszonych pomidorów, oliwek czy smarowanie pieczywa świeżym pomidorem i serwowanie z samodzielnie przygotowanym masłem czosnkowym.

Sprzęt specjalistyczny ma znaczenie

Jeśli chodzi o wyposażenie kuchni w sprzęt, który pozwala na serwowanie naprawdę dobrego pieczywa, najlepiej skorzystać z pomocy fachowców. Producent maszyn piekarniczych z pewnością zaproponuje coś odpowiedniego, uwzględniając wielkość zaplecza i sposoby serwisu dla każdego rodzaju restauracji. Nie zawsze najprostsze rozwiązanie będzie najlepsze, bo przecież wiadomo, że bułeczki można wypiekać w piecu konwekcyjno-parowym, jakiego używa się do obróbki termicznej innych dań. Czasem jednak wskazane i potrzebne będzie posiadanie specjalistycznego pieca do wypieku pieczywa. Jeśli ilość jego rodzajów będzie spora, podobnie jak suma wydawanych codziennie porcji, warto pomyśleć także o kupnie automatów do wyrabiania ciasta.