The World’s 10 Best „Table to Farm”
Opublikowano: 09-09-2018
zdjęcie : Outstanding in the Field’s Visit California Grateful Table event LISA SUPPLE
Obecnie większość uznanych szefów kuchni czerpie jak najwięcej z sezonowych produktów, pozyskiwanych bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów. Kultywowanie zdrowego, bliskiego naturze gotowania doczekało się rozkwitu nowego trendu, jakim jest serwowanie posiłków na świeżym powietrzu – w ogrodach i winnicach, które same produkują poszczególne składniki dań. Tendencja o nazwie „Table to Farm” rozwija się na całym świecie, a Forbes przygotował ranking 10 najbardziej godnych polecenia miejsc. Poznajcie zatem The World’s 10 Best „Table to Farm”.
Outstanding in the Field, obecni na całym świecie
To firma, która wypromowała koncepcję stołowania się na farmie jako usługę luksusową. Od 1999 roku artysta Jim Denevan i jego koledzy organizują restaurację pop-up, a goście dzielą wspólny posiłek przy jednym długim stole i celebrują pracę rolników. „Kulinarna karawana” urządzała obiady w miejskich ogrodach, na dużych ranczach i w gajach oliwnych we wszystkich stanach USA i 15 innych krajach, przy współudziale najwybitniejszych kucharzy na świecie.
Food Circle at Sublime Comporta, Portugal
Aby zapewnić najgłębsze doznania kulinarne, gości gromadzi się tu każdego lata i w okresie wczesno-jesiennym przy stole w pawilonie zlokalizowanym na świeżym powietrzu – w hotelowym ogrodzie o powierzchni 16 000 stóp kwadratowych. Szef kuchni Tiago Santos i jego zastępcy każdego dnia przygotowują inne menu degustacyjne, w oparciu o 300 odmian warzyw i ziół, a także z użyciem ryb od zaufanych, lokalnych dostawców. W tym miejscu korzysta się tylko z tradycyjnych metod gotowania.
Chef’s Garden Dinner at Rosewood Castiglion del Bosco, Italy
Ten toskański kurort, przypominający bardziej średniowieczną wioskę niż tradycyjny hotel, organizuje kameralne kolacje w sierpniu na bazie sezonowych warzyw z ekologicznego ogrodu szefa kuchni, a także tradycyjne dania regionalne, wzbogacone o potrawy z grilla.
Viceroy Snowmass, Colorado
Górski kurort zorganizował kolację Table to Farm dla gospodarstwa w Sustainable Settings, w gospodarstwie w Carbondale, niedaleko Doliny Roaring Fork. Biorąc pod uwagę nacisk ośrodka na promowanie jazdy na rowerze, goście przyjeżdżali na miejsce z byłym zawodnikiem Tour de France. Doświadczenie można powtarzać na żądanie do końca sezonu.
Montage Laguna Beach, California
Pięciogwiazdkowa restauracja oferuje miejsce, gdzie można zjeść fantastyczne posiłki na świeżym powietrzu. Odbywają się one w ogrodzie o powierzchni 1000 stóp kwadratowych w Studio, w którym rosną ogórki, pomidory czereśniowe, werbena cytrynowa, boćwina szwajcarska, papryka shishito, walenckie pomarańcze, kumkwaty, figi, karczochy i jadalne kwiaty. Wszystko, co tam rośnie znajduje się w menu potraw wegetariańskich, które oferowane jest wraz z bardziej tradycyjnym menu.
The Vines of Mendoza Resort & Spa, Argentina
Szefem kuchni jest tu gwiazdowy Francis Mallmann, a więc wszystkie dania są z najwyższej półki. Mimo, że jadalnia jest piękna, bardziej niezapomnianym przeżyciem jest prywatna kolacja w winnicach. Po spróbowaniu przekąsek (lokalnych chacuterie i sera) i empanadas, goście mogą zjeść czterodaniowy posiłek przygotowany przez jednego z zastępców Mallmanna. Do potraw używane są składniki z własnych ogrodów i z prywatnych winnic Vines.
Pha Tad Ke Botanical Garden, Laos
Jest to pierwszy tego rodzaju ogród botaniczny w Laosie z pionierską restauracją Table to Farm. Odwiedzający siedzą w sali wśród roślin i kwiatów i delektują się świeżo przyrządzonym obiadem, do którego przygotowania używane są warzywa, zioła, bambus i imbir uprawiane w innych częściach ogrodów i na farmie pokazowej.
Flora’s Field Kitchen, Mexico
Ta przytulna restauracja usytuowana jest pośród pól i ogrodów organicznych w gospodarstwie Flora Farms, u podnóża gór Sierra de la Laguna w pobliżu San José del Cabo. Była to pierwsza ekologiczna restauracja w okolicy, a teraz r serwuje tylko to, co sama wyprodukuje. Podaje się tu zatem warzywa i owoce, wieprzowinę, kurczaki i jajka, ale nie ma w menu wołowiny, ponieważ w suchym klimacie Cabo nie można jej jeść. Lokal dysponuje też własną piekarnią.
Shamba at Angama Mara, Kenya
To luksusowe miejsce na safari oferuje prywatne obiady w ogrodach, pod romantycznymi, wysokimi drzewami. Goście sami wybierają sobie składniki, a zespół kulinarny myje je i przygotowuje bezpośrednio do zamówionych dań.
Agricola Fore Porta, Italy
Hotel ocieka wręcz luksusem, ale oferuje domową, prostą kuchnię. Jadalnia znajduje się na świeżym powietrzu, a zlokalizowana jest pośród malowniczych gajów cytrynowych. Większość serwowanych potraw uprawiana jest w ogrodach na miejscu.