Trzygwiazdkowy Christophe Bacquié

Opublikowano: 25-06-2018

Christophe Bacquié jest jedną z dwóch restauracji, które w tym roku po raz pierwszy zostały odznaczone trzema gwiazdami przewodnika MICHELIN Guide France 2018. Jest to restauracja zlokalizowana w hotelu du Castellet, położonym w malowniczym regionie Var. Słynie z dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, które w ostatnich dziewięciu latach przyciągają uwagę produktami sezonowymi i owocami morza. Inspektorzy Michelin tak ocenili to miejsce: „Świetna kuchnia jest tu serwowana w kameralnej atmosferze. Pod okiem szefa kuchni Christophe Bacquié ta restauracja jest zdecydowanie warta odwiedzenia. Składniki są wybierane z pasją, pracuje się nad teksturami i smakami, a całość dopełnia elegancka jadalnia z widokiem na śródziemnomorski ogród. Rozkosz!”

W wieku 45 lat szef kuchni Bacquié wyraźnie osiągnął szczyt swojej kariery, dołączając do elitarnego kręgu szefów kuchni, którzy kierują restauracjami wyróżnionymi trzema gwiazdkami Michelin. Swoją karierę rozpoczął, ucząc się o gościnności i obsłudze restauracji, gdy uczęszczał do szkoły zarządzania hotelem na rodzinnej Korsyce. Jednak czuł, że nadaje się bardziej do szybkiego tempa i dyscypliny kuchni i zaczął trenować jako szef kuchni. Następnie wyjechał do Paryża, gdzie pracował w uznanych restauracjach, takich jak Le Méridien Montparnasse Paris i The Sofitel at La Defense. Później w Maison Prunier doskonalił swoją słynną już technikę gotowania ryb i owoców morza pod okiem szefa kuchni Gabriela Biskaja. O swojej tajemnicy przyrządzania ryb mówi: „Lubię gotować je tak, jak to tylko możliwe – grillować a la plancha, starannie dostosowując czas pieczenia do różnych ryb.” W 1997 roku powrócił do rodzinnego miasta i zaczął pracę w  La Villa w Calvi. Podczas swojej 12-letniej kadencji, hotelowa restauracja otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin w 2002 roku, a następną pięć lat później. „Miałem dwa marzenia – zdobyć nagrodę dla najlepszego rzemieślnika Francji (Meilleurs Ouvriers de France) i dwie gwiazdki Michelin. W wieku 35 lat osiągnąłem oba te cele”.

W 2009 roku podjął nowe wyzwanie, uruchamiając restaurację Christophe Bacquié w Hotelu du Castellet w Prowansji, którą zarządza jego żona Alexandra. Tak argumentuje swoją decyzję: „Życie nie jest mierzone liczbą oddechów, które bierzemy, ale chwilami, które odciągnęły nas od oddechu. Więc jeśli teraz zatrzymam się, nie będę miał już żadnych marzeń i celów w kuchni i nie mógłbym wciąż posuwać się naprzód”. Natomiast na temat swojej filozofii gotowania dodaje: „Codziennie zastanawiam się, jak sprawić, by nasze potrawy były lepsze niż dzień wcześniej. Nie mogę pozwolić sobie na myśl, że danie jest skończone”. 

Jakie było Twoje pierwsze spotkanie z przewodnikiem MICHELIN?

To było w 2000 roku, kiedy pracowałem dla La Villa w Calvi. Inspektor MICHELIN Guide odwiedził restaurację i mam bardzo miłe wspomnienia z tej wizyty, ponieważ była to dobra okazja do wyjaśnienia prawdziwej duszy mojej kuchni. Te spotkania są trochę stresujące, ale wynik jest zawsze pozytywny.

Jak to było, kiedy restauracja La Villa otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w 2002 roku?

To był niezapomniany moment szczęścia! Cieszyłem się, że jestem częścią tej przygody. Chciałem podzielić się tym osiągnięciem z moimi zespołami i ukochanymi. To oznaczało początek filozofii mojej kuchni. Nie uważam tego za zwycięstwo, ale raczej za uznanie mojej pracy.

Restauracja Christophe Bacquie otrzymała w tym roku trzy gwiazdki Michelin. Co to dla Ciebie oznacza? 

Uzyskanie oceny trzygwiazdkowej to bardzo ważne wyróżnienie, które docenia wiele lat ciężkiej pracy z moimi zespołami i potwierdza osobowość i DNA mojej kuchni.

Co teraz masz zamiar zrobić w restauracji?

Pozostać na kursie i skupić się na mojej pracy. Następnym krokiem jest utrzymanie tego poziomu jakości oraz tworzenie i przekazywanie prawdziwych emocji poprzez moje potrawy.

https://www.relaischateaux.com/us/france/restaurant/restaurant-christophe-bacquie-var-le-castellet

https://guide.michelin.com/sg/people/first-day-i-got-my-stars-christophe-bacquie-of-restaurant-christophe-bacquie-michelin-guide-france/news

https://guide.michelin.com/us/new-york/news-and-views/guide-michelin-france-2018-results-full-list/news