Clare Smyth – najlepsza kobieta Szef
Opublikowano: 24-05-2018
World’s Best Female Chef Award at The World’s 50 Best Restaurants 2018
Tytuł Best Female Chef Award at The World’s 50 Best Restaurants 2018 trafił w tym roku do Clare Smyth z Londynu. Jest tym samym pierwszą Brytyjką, która zdobyła ten tytuł. W roku ubiegłym otrzymała go również Europejka – Ana Roš z Hiša Franko w Słowenii. „To wyróżnienie nie jest dla mnie, ale dla wszystkich kobiet pracujących w branży hotelarsko-gastronomicznej na całym świecie. Mam nadzieję, że wykorzystam tę platformę do zachęcania i mentorowania większej liczby kobiet, aby osiągnęły sukces.” – napisała Smyth w wydanym oświadczeniu.
Clare Smyth (1978) dorastała na farmie w Irlandii Północnej i już w wieku 16 lat opuściła dom, aby rozpocząć karierę kucharską w Anglii. Wspinając się po szczeblach kariery, pracowała przez15 lat w restauracjach odznaczanych gwiazdkami Michelin, pod okiem najlepszych kucharzy świata. Jest najbardziej znana jako protegowana Gordona Ramsaya, z którym pracowała przez ponad 13 lat, zdobywając tytuł szefa kuchni w wieku 28 lat i zostając szefem kuchni restauracji Gordon Ramsay cztery lata później. W 2008 roku została pierwszą i jedyną szefową kuchni w Wielkiej Brytanii, która prowadziła restaurację z trzema gwiazdkami Michelin. Zdobyła również nagrodę Chef of the Year 2013 i uzyskała doskonały wynik w edycji Good Food Guide z 2015 r. Regularnie pojawia się w programach telewizyjnych, takich jak Masterchef i Saturday Kitchen. W 2017 ostatecznie otworzyła w Londynie własną restaurację – Core by Clare Smyth.
Kluczową zasadą w restauracji Core jest chęć niesienia komfortu i sprawienia, by wszyscy czuli się tam mile widziani. Osiąga to poprzez proste menu, składniki, które wszyscy rozpoznają oraz jasną, ciepłą salę, z której klienci mogą zajrzeć prosto do przeszklonej kuchni i spotkać się z kucharzami. Własna restauracja daje Clare Smyth możliwość eksperymentowania ze „skromnymi” składnikami, na co nie mogła sobie pozwalać w prestiżowych lokalach, w których dotychczas pracowała. Na co dzień łączy zatem bogate doświadczenie w kuchni francuskiej z pasją do brytyjskich produktów, tworząc unikalny, rozpoznawalny styl.
Kalendarium kariery Clare Smyth:
- In 2013, Smyth was named the Good Food Guide’s ‚National Chef of the Year
- Smyth was appointed Member of the Order of the British Empire (MBE) in the 2013 Birthday Honours for services to the hospitality industry
- Smyth was awarded a perfect ten score by the Good Food Guide of the UK’s 2015
- She won the Chef Award at the 2016 The Catey Awards, previously won by her mentor Gordon Ramsay in 2000
- Smyth left Restaurant Gordon Ramsay in 2016 to open her own restaurant.[ Her first solo venture, Core, opened in London’s Notting Hill neighbourhood in July 2017
- In April 2018 Core by Clare Smyth was named Best Restaurant at the GQ Food and Drink Awards
- Clare Smyth was named the World’s Best Female Chef 2018 by the World’s 50 Best Restaurants